Economiede winter door

„In de woonkamer gebruiken we de cv vrijwel niet meer”

Tijdens het vorige winterseizoen rijdt een werkbus van energiebedrijf Liander de Dr. Hamburgerlaan in Boskoop in. Bij het huis van de familie Verweij steken de werkmannen hun spades de grond in. De gasleidingen zijn bij dit huis niet langer nodig.

Gertrude de Wildt-Brouwer
19 December 2022 17:59Gewijzigd op 21 December 2022 11:00
Johan Verweij in Boskoop bij de warmtepomp in de slaapkamer. beeld RD, Anton Dommerholt
Johan Verweij in Boskoop bij de warmtepomp in de slaapkamer. beeld RD, Anton Dommerholt

Na de aanschaf van een warmtepomp, een warmtepompboiler en een inductiekookplaat beschouwt Johan Verweij de leidingen zelfs als ballast. „Het geeft een veilig gevoel dat ze weg zijn,” vertelt hij. „Ik vond de buizen er niet goed meer uitzien, ook al waren ze nog niet eens heel oud.”

Verweij is getrouwd met Anneke en vader van drie nog thuiswonende kinderen. De woning uit 1967 kent weinig geheimen voor hem. Naast zijn werk in de gehandicaptenzorg klust hij heel wat af in zijn rijtjeshuis.

De race naar nul op de energierekening begon vijf jaar geleden, toen de familie Verweij koos voor een uitbouw aan de achterkant van hun huis. „Ons werd gezegd dat het in die uitbouw, aan de zuidkant van het huis, erg heet zou worden door het platte dak. We hebben toen gekozen voor spouwmuurisolatie. Ook het platte dak is heel goed geïsoleerd. De ramen in de glazen pui zijn van driedubbel glas voorzien. De volgende stap die we namen was de aanschaf van een warmtepomp.” De buitenunit van dat apparaat staat bovenop de uitbouw.

Airco

Toen Verweij vijf jaar geleden naar een warmtepomp op zoek ging, werd zo’n apparaat eigenlijk uitsluitend gebruikt als airco in de zomer, vertelt hij enigszins verbaasd. „Dat je er ook mee kunt verwarmen in de winter, leek niemand te bedenken.”

Anneke komt uit de winterkou naar binnen en gaat even in de warme luchtstroom van de ‘airco’ in de woonkamer staan. „De warmtepomp is zo effectief, dat we in de woonkamer de cv vrijwel nooit meer gebruiken. In de afgelopen winter is hij hier beneden niet aan geweest.” De banken staan strak tegen de radiatoren aan, want die worden toch niet aangezet. „Het moet echt tien graden vriezen, willen we die nodig hebben”, aldus Johan.

Verstoppen

Boven installeerde Verweij zelf een elektrische cv-ketel. Het leidingenwerk kon hij goed verstoppen onder de vloeren. „Het voordeel van een wat ouder huis is dat er houten vloeren liggen, waar je makkelijk wat in kunt verstoppen,” lacht hij. „Laminaat er weer over en je ziet er niets meer van.”

De radiatoren zijn op de bovenverdieping in de decembermaand vaak aan. Bij het bedieningspaneel beneden heeft Verweij een briefje liggen waar zes tijdvakken op staan. „Op zes momenten slaat de cv automatisch af, zodat hij niet de hele dag staat te loeien als de kinderen weg zijn. Net hoorde ik het tikje van tien uur, maar ik zet hem nu weer aan omdat onze dochter boven zit te studeren.”

De waterpompboiler is een andere stap die de familie nam op weg naar een gasloos huis. Op een slaapkamer boven is het koelkastgrote apparaat netjes weggewerkt in een kast. Elke dag warmt het 200 liter water op tot een temperatuur van 55 graden. Dat warme water wordt niet alleen gebruikt voor douchen. De wasmachine staat ook in verbinding met de boiler en hoeft dus zelf geen water meer te verwarmen. Voorafgaand aan een wasbeurt stelt Anneke met het voorschakelapparaat de temperatuur in waarop ze wil wassen. Vervolgens vult die warm of koud water naar wens bij.

De warmwaterboiler is niet altijd ideaal, vertellen Johan en Anneke. Bij het doen van de afwas of het klaarmaken van een sopje is 55 graden soms wat aan de lage kant. De waterkoker biedt dan uitkomst. Ook is het wat veelgevraagd om, wanneer er ’s avonds bijvoorbeeld vier douchebeurten zijn geweest, de morgen daarna ook nog een keer onder de warme douche te gaan staan. Het warme water is dan op. „Maar waarom zou je 24 uur per dag, zeven dagen per week, eindeloos warm water tot je beschikking moeten hebben? We kunnen en mogen gerust een stapje terug doen in luxe.”

Oostenwind

Omdat er na het vervangen van alle apparaten op gas verhoudingsgewijs veel elektriciteit nodig is, besluit Verweij om zonnepanelen te plaatsen op het zolderdak en het dak van de uitbouw. Twaalf panelen dekken het verbruik van de familie Verweij goed.

Het echtpaar is blij met alle wijzigingen die hun huis in de afgelopen vijf jaar heeft ondergaan, al blijft er altijd werk aan de winkel. Johan: „Gisteren stond er een felle oostenwind. Bij de afzuigkap zit een warmtelek, ik voel daar de tocht. Dus ik moet een klep gaan zetten in de afvoerbuis, om de warmte in huis zo effectief mogelijk te gebruiken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
De winter door

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer