Buitenland
Topfunctionarissen VN-biodiversiteitstop hoopvol over grote deal

Topfunctionarissen bij de VN-biodiversiteitstop in het Canadese Montreal hebben zaterdag laten weten hoopvol te zijn dat ze een grote deal kunnen sluiten.

„Ik heb er alle vertrouwen in dat we vast kunnen houden aan onze ambities en een consensus kunnen bereiken”, zei de Chinese minister van Milieu Huang Runqiu, die de zogeheten COP15 voorzit. Zijn Canadese tegenhanger Steven Guilbeault beaamde zijn verklaring. „We hebben enorme vooruitgang geboekt. Ik weet niet hoeveel van ons dachten dat we dat voor elkaar zouden krijgen”, zei hij.

Volgens Huang publiceert hij zondag om 14.00 uur Nederlandse tijd een conceptovereenkomst. Later op de dag mogen de hoofdafgevaardigden daar hun feedback op geven.

De Franse president Emmanuel Macron heeft andere landen opgeroepen om ambitieus te zijn. „Met nog maar een paar dagen te gaan voor het einde van de COP15-biodiversiteitsconferentie in Montreal is mijn boodschap aan onze partners: dit is niet het moment voor kleine beslissingen, laten we het groots aanpakken!”, zei hij zaterdagavond op Twitter. „Laten we samenwerken om de meest ambitieuze overeenkomst mogelijk te maken. De wereld is ervan afhankelijk.”

Eerder deze week verliepen de onderhandelingen nog moeizaam. Zo liepen vertegenwoordigers van armere landen woensdag weg uit een overleg over financiering. Het behoud van de soortenrijkdom op aarde kost vele miljarden en daarvoor bestaat nu geen afzonderlijk fonds. Landen waar de inkomens laag zijn, willen dat hiertoe een nieuw fonds wordt opgericht. Rijkere landen zien liever dat allerlei bestaande fondsen worden aangepast, zodat ze bijdragen aan de biodiversiteit.

De top waar bijna alle landen ter wereld aan deelnemen wordt in Canada gehouden, maar China is de voorzitter. Het doel van de top is een flinke verbetering van het VN-biodiversiteitsverdrag, zodat de sterke achteruitgang van de soortenrijkdom op aarde wordt gestopt. Officieel lopen de onderhandelingen tot maandag, maar indien nodig is verlenging mogelijk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer