Negen vragen over cybercriminaliteit
Overheidssystemen en nuts- en technologiebedrijven zijn een te gemakkelijke prooi voor kwaadwillenden op het web, stelde Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Schoof maandag. De digitale dreiging in Nederland vond hij „meer dan zorgelijk.” Negen vragen en antwoorden over cybercrime.
Cybercrime, wat is dat?
Een criminele actie die wordt uitgevoerd met behulp van informatie- en communicatietechnologie (ict). Technologie is daarbij óók het doelwit.
Een hackpoging bij Facebook? Een bank aanvallen met als doel de website plat te leggen? Cybercrime. Een klasgenootje pesten via SnapChat? Geen cybercrime. In dat geval is een mens het slachtoffer, geen technologie.
Wat is er nu „meer dan zorgelijk”?
Digitale criminaliteit kost de BV Nederland jaarlijks zo’n 10 miljard euro, becijferde accountants- en adviesbureau Deloitte deze week. Zo lopen bedrijven door digitale spionage inkomsten uit patenten mis. Ook kunnen hackers bijvoorbeeld computers gijzelen in ruil voor losgeld.
Is het alleen een kwestie van geld?
Nee. Een hack kan ook voor maatschappelijke onrust of ontwrichting zorgen. Bijvoorbeeld als het betalingsverkeer een week plat ligt, of als de stroom dagenlang afgesloten is, of als een terrorist de bediening van een kerncentrale overneemt.
Kan zoiets echt?
In potentie wel. Want al deze voorzieningen zijn aangesloten op internet. Een brugwachter kan nu vanuit zijn controlekamer tien bruggen tegelijkertijd bedienen. Maar als een brugwachter via zijn computer kan communiceren met een brug, kan een hacker dat ook.
Was zo’n aansluiting op internet nu wel zo handig?
De voordelen zijn zó groot dat het verleidelijk is. Daar komt bij dat veel energiecentrales, waterzuiveringsinstallaties en sluizen met internet werden verbonden in de tijd dat het woord cybercrime nog niet was uitgevonden.
Nu zijn we wel wijzer.
Integendeel. Met de komst van het ”internet der dingen” worden steeds meer apparaten, zoals de thermostaat en koelkast, aan internet gekoppeld. Vaak is bij het ontwerp van deze slimme huishoudelijke apparaten niet nagedacht over digitale veiligheid.
De mogelijkheden voor digitale criminelen worden nog groter. Terwijl veilig en stabiel internet in de toekomst alleen maar belangrijker wordt. Over een aantal jaren is ook de auto ermee verbonden.
Doet de politiek hier iets aan?
In Den Haag zijn politieke partijen van links tot rechts ervan doordrongen dat cyberveiligheid belangrijk is. Niet voor niets liet het demissionaire kabinet op Prinsjesdag weten vanaf volgend jaar structureel 26 miljoen euro extra uit te trekken voor cybersecurity.
Minister Kamp van Economische Zaken maakte zaterdag nog wereldkundig dat in 2018 een Digital Trust Centre van start gaat. Bij deze instelling kunnen ondernemers terecht voor adviezen over digitale veiligheid en actuele informatie over cyberrisico’s.
Ziet het bedrijfsleven ook kansen?
Volgens Kamp biedt de digitalisering grote kansen voor Nederlandse bedrijven bij de export van kennis, producten en diensten. In Den Haag presenteert de stichting The Hague Security Delta zich als hét cybersecurityveiligheidscluster van Europa.
Hoe doet Nederland het internationaal gezien?
Internationaal gezien behoort het land bij de vijftien beste, volgens een rapport van de Internationale Telecommunicatie Unie. In Europa scoort Nederland een achtste plek.