„Excuses kabinet echt op 19 december”
Ondanks alle commotie zou het kabinet toch vast willen houden aan het plan om maandag excuses aan te bieden voor het slavernijverleden.
Diverse woordvoerders die betrokken zijn bij een kort geding om dat juist te verijdelen, zeiden dat dinsdag na een tweede overleg in het Catshuis.
Eén van hen is Joancy Breeveld, de advocaat van de bezwaarmakers. Zij zet het kort geding, dat donderdag zou dienen, door. Volgens radiomaker Glenn Codfried, die ook uitstel van de excuses wil afdwingen via de rechter, zou het kabinet in het overleg hebben uitgelegd dat het snel wil handelen, voordat de steun in de samenleving afneemt.
Overigens heeft het kabinet nooit bevestigd dat het op 19 december excuses wil maken. Vicepremier Kaag, die het overleg dinsdag leidde, zei na afloop alleen dat de gesprekken onder meer gingen over het bestrijden van racisme en de plaats van het slavernijverleden in het onderwijs.
Schuld
Het enige dat vaststaat, is dat het kabinet vrijdag officieel reageert op het vorig jaar uitgebrachte advies van de Dialooggroep Slavernijverleden. Die deed de aanbeveling excuses te maken en de slavernijpraktijken te erkennen als misdrijven tegen de menselijkheid. Ook zou de overheid „dit historisch onrecht” en de gevolgen ervan zoveel mogelijk moeten herstellen.
Kamerleden van D66, CDA, PvdA, GroenLinks, SP, ChristenUnie, Volt en BIJ1 nodigden naar aanleiding van het rapport belangenorganisaties uit voor gesprekken erover. In augustus bezochten de betrokken Kamerleden Suriname, Bonaire en Curaçao. In een brief van deze parlementsdelegatie aan het kabinet van oktober staat dat veel van hun gesprekspartners oprechte excuses belangrijk vinden. Zij vragen er echter niet expliciet om, en zeker niet aan individuele Europese Nederlanders. „De generatie van nu heeft geen schuld aan wat zich 150 jaar geleden afspeelde”, aldus de brief.
Wrevel
Een meerderheid van de Tweede Kamer is voorstander van excuses. Maar tot dusver heeft het parlement zich nog amper laten horen over de commotie als gevolg van de uitgelekte plannen. Een voorstel van DENK om daar toch met voorrang over te debatteren, haalde dinsdag geen meerderheid.
Wel is er wrevel ontstaan over de lijst aan eisen die sommige organisaties in het kader van de excuses op tafel hebben gelegd. VVD-Kamerlid Van Strien twitterde maandag dat het excuuproces in zijn ogen „steeds extremere vormen” aanneemt. SGP-leider Van der Staaij noemde de gang van zaken dinsdag genant.
Naar verwachting maakt het kabinet vrijdag na de ministerraad bekend wat de voornemens zijn.