Complotdenker Micha Kat komt - ondanks een vurig gehouden betoog - voorlopig nog niet op vrije voeten. Dat heeft de rechtbank Den Haag dinsdag beslist in een tumultueus verlopen voorbereidende zitting. Kat moest meerdere keren het woord worden ontnomen door de rechtbankvoorzitter, bijna werd hij uit de zaal verwijderd en hij dreigde de rechtbank te wraken, maar dat bleek op een misverstand te berusten en kon mede door toedoen van zijn advocaat snel gesust worden.
Kat werd medio vorig jaar opgepakt in Noord-Ierland en vocht zijn uitlevering aan Nederland vergeefs aan. Hij wil nu graag de cel uit, maar de rechtbank zei nog voldoende ernstige bezwaren te zien om Kat vast te houden, in ieder geval tot de volgende voorbereidende zitting in februari. Eind maart moet de zaak inhoudelijk behandeld worden.
Voormalig journalist Kat (59) wordt onder meer verdacht van opruiing tegen de rechtspraak en de gemeente Bodegraven, het aanzetten tot ontvoering en bedreiging van RIVM-directeur Jaap van Dissel en opruiing tegen de krant AD. Volgens Kat en zijn advocaat zijn de uitlatingen vanuit een journalistiek oogpunt gedaan en dan mag er meer gezegd worden. Ze willen graag een deskundige horen die kan verklaren over de ruimte die journalisten hebben. De rechter zag die noodzaak echter niet en wees het verzoek af.
Kat heeft het vermoeden dat het Openbaar Ministerie het op hem gemunt heeft, vertelde hij de rechter meerdere keren tijdens de zitting. Hij vreest te zijn afgeluisterd. Volgens hem leidt de „hysterie” van het OM ertoe dat er zaken tegen hem verzonnen worden. „Ik ben geen gevaar voor de Staat en ook geen complotdenker”, benadrukte hij meermaals met luide stem.
Via het onlineplatform Red Pill Journal verspreidde Kat samen met mede-complotdenkers Wouter Raatgever en Joost Knevel ongefundeerde verhalen over vermeende satanische pedonetwerken en rituele kindermoorden in Bodegraven. Als gevolg van de internetuitzendingen kwamen tientallen complotdenkers begin vorig jaar naar een begraafplaats in Bodegraven om bloemen op kindergraven neer te leggen.
Raatgever en Knevel zijn hiervoor al veroordeeld. In een andere procedure oordeelde de rechtbank al dat de drie complotdenkers een schadevergoeding van ruim 215.000 euro moeten betalen aan de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.