Het aantal asielzoekers in Budel wordt niet verder verlaagd. Een eerder dit jaar overeengekomen contract met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) blijft in stand, meldt de Brabantse gemeente Cranendonck waar Budel onder valt.
Cranendonck en het COA kwamen in mei tot een overeenstemming over de toekomst van het azc in Budel, na dat van Ter Apel het grootste van Nederland. Het maximale aantal opvangplekken zou met een derde omlaag gaan. Een belangrijk onderdeel was dat vooral de centrale ontvangstlocatie (COL) kleiner zou worden van 1200 plekken nu, naar maximaal 300 plekken eind 2027. Daar worden asielzoekers direct na hun aanmelding in Nederland ondergebracht. Volgens de gemeente wordt de overlast die Budel en ook het naastgelegen Maarheeze ervaren vooral door de mensen veroorzaakt die daar zitten.
Het nieuwe azc-contract is in juli al eens aan de gemeenteraad voorgelegd om te horen wat die ervan vond. De raad riep toen de wethouder op om opnieuw in gesprek te gaan met het COA om de COL op korte termijn sneller en verder af te bouwen.
Dat gesprek en ook een gesprek met minister Marjolein Faber van Asiel en Migratie zijn nu gevoerd. Daaruit is naar voren gekomen dat het COA niet verder wil gaan dan de 300 plekken op uiterlijk 31 december 2027, omdat de COL „een belangrijke landelijke functie” zou hebben. Wel heeft het COA het aantal mensen in de COL de afgelopen maanden al teruggebracht tot ruim 800.
Faber heeft de gemeente verder laten weten om in Budel onder andere minder asielzoekers op te vangen „met een kansarme aanvraag die overlast veroorzaken”, en waar het kan de asielaanvragen van overlastgevers te versnellen. Burgemeester Roland van Kessel is in haar teleurgesteld. Hij stuurde Faber eerder een brandbrief om snel iets te doen aan de overlast. „Minister Faber vindt het net als wij onacceptabel dat onze inwoners en ondernemers nog altijd overlast ervaren. Maar de maatregelen die de minister vervolgens neemt gaan ons onvoldoende helpen.”
Het totaalaantal asielzoekers in Budel gaat onder het nieuwe contract met een derde omlaag van 1500 nu naar 960. Wethouder Hennie Driessen legt het contract opnieuw voor aan de gemeenteraad. Hij waarschuwt dat als dit nieuwe contract niet wordt afgesloten het reeds bestaande contract met het COA blijft gelden. „Iedereen wil dat de overlast snel en blijvend minder wordt. Met het huidige contract lukt dit niet”, aldus Driessen, die hoopt dat de gemeenteraad de keuze steunt.