Buitenland
Aanhangers Bolsonaro clashen met politie in Braziliaanse hoofdstad

Aanhangers van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro zijn maandagavond (lokale tijd) in botsing gekomen met de politie in de hoofdstad Brasilia. De ongeregeldheden braken uit nadat een inheemse leider werd aangehouden die protesten leidde om te voorkomen dat Luiz Inácio Lula da Silva in januari wordt aangesteld als het nieuwe staatshoofd van Brazilië.

beeld AFP, EVARISTO SA
beeld AFP, EVARISTO SA

De relschoppers hebben geprobeerd het hoofdkwartier van de federale politie binnen te vallen. Op tv-beelden is te zien hoe auto’s en bussen in Brasilia in brand staan en de politie demonstranten in verschillende delen van de stad uiteen probeert te drijven met traangas. De beveiliging rond het hotel waar Lula is ondergebracht, is aangescherpt, meldde CNN Brasil.

Rechter van het Hooggerechtshof Alexandre de Moraes beval de arrestatie van Serere Xavante, een inheemse leider die volgens de rechtbank een reeks demonstraties leidde waarin hij Brazilianen opriep de wapens op te nemen om de installatie van Lula te stoppen.

Serere Xavante zou „antidemocratische demonstraties hebben gehouden in verschillende delen van Brasilia, waaronder op de luchthaven, in een winkelcentrum, bij ministeries en voor het hotel waar de aankomende president is ondergebracht”, zei de rechtbank in een verklaring.

Maandagmiddag verzamelden zich honderden mensen bij de presidentiële residentie met spandoeken waarop werd opgeroepen tot „militaire interventie”. Bolsonaro kwam naar buiten, ging met hen in gebed, maar sprak de menigte niet toe.

Eerder maandag werd Lula’s verkiezingsoverwinning bekrachtigd door het kiesgerechtshof tijdens een ceremonie, waardoor de uitslag niet meer kan worden betwist. De presidentsverkiezingen in Brazilië waren eind oktober een nek-aan-nekrace. De linkse Lula wist die met 50,9 procent van de stemmen te winnen van de rechtse Bolsonaro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer