Kerk & religie

„Blijdschap en verwondering” in Sint Annaland wegens komst ds. De Kok

In de gereformeerde gemeente van Sint Annaland heerst „blijdschap en verwondering”, nu ds. J. de Kok van Westkapelle vrijdag het beroep naar de 260 leden tellende gemeente heeft aangenomen.

10 December 2022 10:46Gewijzigd op 10 December 2022 12:26
Het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Sint-Annaland. beeld gergeminfo.nl
Het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Sint-Annaland. beeld gergeminfo.nl

„Als kleine gemeente beroep je wel, en met je verstand weet je dat de Heere het doen kan, maar eigenlijk reken je niet op een goede uitkomst”, zegt ouderling G. D. Roeland, preses van de kerkenraad in Sint Annaland desgevraagd.

De officiële termijn waarbinnen een beroepen predikant moet reageren, is drie weken. „Vaak gebeurt het”, zegt Roeland, „dat hij helemaal aan het eind van die drie weken, op vrijdag- of zaterdagavond, belt met de mededeling: „Ik moet voor jullie beroep bedanken, de officiële brief krijgen jullie volgende week.” Dus toen ik vrijdag, drie weken na het uitgebrachte beroep, een telefoon opnam en de stem van ds. De Kok herkende, dacht ik: dát gaat hij natuurlijk zeggen. Ik kon bijna niet geloven dat de boodschap dit keer positief was. En zo leeft het ook in de gemeente. Er heerst verwondering en blijdschap. Dit is heel bijzonder.”

Het aannemen van het beroep door ds. De Kok is extra bijzonder doordat de gereformeerde gemeente van Sint Annaland in haar 169-jarige bestaan nooit een eigen predikant had. Dat gold overigens ook voor Westkapelle, de gemeente waaraan ds. De Kok tot nu toe verbonden was. Toen kandidaat De Kok in 2017 beroep naar deze gemeente aannam, was Westkapelle 96 jaar vacant geweest en kreeg ook zij voor het eerst een eigen predikant.

Gunnen

Roeland heeft al veel reacties gehad op de blijde gebeurtenis. „Vrijdagavond om 20.30 uur heb ik op de mail gezet naar de gemeenteleden. Dat leidde natuurlijk tot blijde en verwonderde reacties. Maar ook vanuit de rest van het land lieten mensen zich horen. Predikanten die ons feliciteerden, een ouderling die ik ken van de generale synode. Je proeft wel dat velen dit Sint Annaland gunnen.”

Ds. De Kok is in Sint Annaland „eigenlijk niet zo bekend”, zegt Roeland. Het is al een flinke tijd geleden dat hij hier gepreekt heeft. Maar ja, hij is een Zeeuw, he? En een heel toegankelijk mens. Dus ik ga ervan uit dat hij zich hier snel thuis zal voelen. En dat het ook omgekeerd, vanuit de gemeente, zal klikken.”

Betalen

Kan een kleine gemeente een predikant wel betalen? „Zakelijk gezien eigenlijk niet. Toch hebben we nooit de vrijmoedigheid gehad om het beroepingswerk te stoppen. We geloven: als de Heere een predikant zendt, dan zal Hij ook voor de overige zaken wel zorgen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer