Ondanks vervolging neemt aantal christenen India toe
Zondag 20 november. Een Indiase christelijke gemeente komt samen. De dienst wordt echter ruw verstoord door een groep radicale hindoes. Met stokken slaan ze op de menigte in. Een vijftal jonge mannen raakt gewond.
Korte tijd daarvoor waren de mannen christen geworden. De hindoes beloven hen met rust te laten als ze hun geloof in Jezus opzeggen. Ze weigeren. „We vallen Christus niet af. We blijven Hem trouw.”
André van Grol, directeur van SDOK (Stichting De Ondergrondse Kerk), bezocht een week na de aanslag de gemeente. Hij merkt dat het geweld tegen christenen in India groeit. „Het aantal mensen dat vermoord is om hun geloof –vaak voorgangers– en de hoeveelheid kerken die in brand zijn gestoken, is in de afgelopen jaren toegenomen. Via sociale media delen hindoes de locatie waar christenen zich ophouden. Met een groep mensen gaan ze daarnaartoe en slaan ze op christenen in.”
Hoe komt het dat het aantal geweldsincidenten stijgt?
„Officieel is er vrijheid van godsdienst in India. Christenen krijgen echter minder ruimte sinds minister-president Narendra Modi aan de macht is. Hij komt van oorsprong uit een extremistische hindoe-groep (BJP). Modi gaat uit van het standpunt dat een goede Indiër het hindoeïstisch geloof aanhangt. Hierdoor hebben minderheden als christenen en moslims het moeilijk. De politie kent Modi’s standpunten en neemt aanklachten tegen christenen vaak niet meer serieus.
In India is er in een aantal staten een antibekeringswet van kracht. Dat wil zeggen dat je de wet overtreedt als je van hindoe christen wordt. Ik was in 2016 in India, toen waren er zeven staten met zo’n wet. Inmiddels hebben elf staten deze antibekeringswet. De situatie verslechtert zichtbaar.”
Hoe staat het met het christendom in India?
„Ondanks de vervolging neemt het aantal christenen toe. De gemeente die ik bezocht, bestond vijftien jaar geleden niet. Inmiddels komen er 2000 mensen samen. De bevolking in India groeit hard. Veel mensen zijn nog nooit met het Evangelie in aanraking gebracht. Er wordt geëvangeliseerd, maar sommige regio’s in het land zijn moeilijk te bereiken. Desondanks zien we dat Gods Woord doorgaat.”
Hoe gaan christenen in India om met vervolging?
„Ze hebben de mogelijkheid om een juridisch traject te starten. De vijf mannen die in de kerk in elkaar zijn geslagen, hebben aangifte gedaan. De politieofficier zei tegen hen: „Waarom zijn jullie afgevallen van jullie oude geloof? Word weer hindoe, dan zul je geen last van geweld meer hebben.” Ze vertelden dat ze bewust christen waren geworden, omdat ze Christus wilden volgen. Een politieagent riep de officier op om deze christenen te verdedigen. De officier werd zo boos, dat hij de agent in het gezicht sloeg. De agent heeft toen ook aangifte gedaan.
Een partner van SDOK helpt christenen bij het bewandelen van de ingewikkelde juridische weg. Soms worden ook de media ingeschakeld. Een pastor werd gezocht door een groep extremisten, maar ze konden hem niet vinden. Zijn broer werd meegenomen en vermoord. Daarna werd de zoon van de voorganger gekidnapt. Onze partner heeft daar veel ruchtbaarheid aan gegeven. De gouverneur van die staat heeft toen de opdracht gegeven om de zoon van de pastor vrij te laten.”