Kerk & religie
Minder dan helft van inwoners Engeland en Wales noemt zich christen

Voor het eerst noemt minder dan de helft van de inwoners van Engeland en Wales zichzelf christen. Dat blijkt uit de resultaten van het grote bevolkingsonderszoek Census die dinsdag werden gepresenteerd.

Redactie kerk
Newcastle Cathedral in Newcastle upon Tyne (Noord-Engeland). beeld RD
Newcastle Cathedral in Newcastle upon Tyne (Noord-Engeland). beeld RD

Het percentage inwoners van Engeland en Wales dat zegt christen te zijn is gedaald naar 46,2 procent, tegen 59,3 procent bij de vorige volkstelling in 2011. Het aantal inwoners dat geen religie zegt te hebben, steeg naar 37,2 procent van de bevolking, eerder lag dat aantal op 25 procent. Het percentage moslims steeg van 4,9 naar 6,5 procent. De Britse krant The Guardian bestempelt het land in reactie op de resultaten voortaan als een land waarin christenen een minderheid vormen.

Het bevolkingsonderzoek wordt elke tien jaar uitgevoerd door het Office for National Statistics (ONS). In Schotland vond het onderzoek pas begin dit jaar plaats –in plaats van in 2021– vanwege de geldende coronamaatregelen. Die resultaten volgen later. De Censuscijfers worden gebruikt door de overheid en andere instellingen bij besluitvorming over de financiering van overheidsdiensten zoals in de gezondheidszorg en het onderwijs.

Het aantal inwoners van Engeland en Wales dat zich christen noemt komt uit op 27,5 miljoen mensen, 22,1 miljoen noemt zich niet religieus. Daarna volgen moslims (3,9 miljoen), hindoes (1,0 miljoen, 1,7 procent), sikh (524.140, 0,9 procent). Het aantal Joden in Engeland en Wales bedraagt 271.327. Londen is nog altijd de plaats met de grootste diversiteit aan religies. De deelnemers aan het onderzoek konden kiezen wel of niet iets te vermelden over hun religie: 3,6 miljoen deelnemers vulden geen gegevens in bij de vraag over religie.

„We hebben het tijdperk achter ons gelaten dat veel mensen zich vrijwel vanzelfsprekend als christen identificeerden”, zo zei de anglicaanse aartsbisschop van het Engelse York dinsdag in reactie op de gepubliceerde resultaten. De woordvoerder van de humanisten in het Verenigd Koninkrijk roept in reactie op de uitkomst op tot een discussie over de rol van religie in het publiek domein. Hij vindt dat de invloed van de kerken in zijn land te groot is, gezien het dalend aantal kerkelijken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer