Binnenlandkerncentrale
Zeeuwen willen niet alleen de lasten, maar ook de lusten van nieuwe kerncentrales

Het kabinet heeft plannen voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales in Borssele, meldde RTL Nieuws dinsdag. Naast enthousiasme klinkt er ook kritiek.

De huidige kerncentrale in Borssele. Het kabinet heeft plannen voor twee nieuwe reactoren in het Zeeuwse dorp.  beeld ANP, Lex van Lieshout
De huidige kerncentrale in Borssele. Het kabinet heeft plannen voor twee nieuwe reactoren in het Zeeuwse dorp.  beeld ANP, Lex van Lieshout

De nieuwe kernreactoren, die uiterlijk in 2035 in gebruik moeten zijn, zouden zo’n 12 tot 15 procent van de landelijke energiebehoefte moeten opwekken. Het ministerie van Economische Zaken kon het nieuws woensdag niet bevestigen.

In Borssele is sinds 1973 een kerncentrale in gebruik. Mede doordat de nucleaire infrastructuur in het Zeeuwse dorp al aanwezig is, zou het kabinet de voorkeur geven aan deze locatie. Daarnaast speelt draagvlak onder de bevolking een rol. Uit een enquête onder ruim 1300 Zeeuwen vorig jaar bleek dat een extra kerncentrale voor de meerderheid geen probleem is.

Toch vindt Jan Bijvoets, penningmeester van de Dorpsraad Borssele, het beeld van een dorp dat de komst van nieuwe kerncentrales toejuicht, te eenzijdig. Volgens Bijvoets, die ook lid is van een bewonersgroep rond leefbaarheid, zijn er wel degelijk zorgen. „Borssele heeft van alles wat: groen in de vorm van landbouw, een stukje natuur, de Schelde en een mooie historisch dorpskern. Met de industrie die er op dit moment is, kunnen we best leven. Maar het evenwicht moet niet worden verstoord.”

18839814.JPG
beeld RD

Er kwam de laatste jaren al heel wat op het dorp af, vertelt Bijvoets. Sinds 2020 ligt, pal voor de kust, Windpark Borssele. Plannen voor twee nieuwe windmolenparken, IJmuiden Ver en Nederwiek zijn in de maak. Ook deze parken zullen bij Borssele op het elektriciteitsnet worden aangesloten. Om genoeg capaciteit te hebben voor al deze energie, breidde netbeheerder Tennet eerder het hoogspanningsstation aan de rand van het dorp uit. Ook legde het bedrijf een nieuwe hoogspanningskabel aan. Bewoners vrezen dat er vanwege de nieuwe kerncentrales opnieuw tracés nodig zullen zijn.

„Zo’n hoogspanningsstation is niet mooi om te zien”, vindt Bijvoets. „Vanuit het station vertrekt een wirwar aan masten. De nieuwste zijn enorm hoog en lopen gedeeltelijk door Het Sloe, de groene buffer tussen het industriegebied en het dorp. Borssele verliest zo iets van haar aantrekkelijkheid.”

Lusten

Joan van Burg, die namens de SGP in de Zeeuwse Provinciale Staten zit, herkent dit bezwaar. „Die leidingen hebben een serieuze impact. We moeten voorkomen dat Zeeuwen straks door een soort energielandschap rijden.” Desondanks is Van Burg voor de komst van twee nieuwe centrales: „Kernenergie is een stabiele energiebron. De Noordzee volbouwen met windmolens is ook niet alles.”

Bewoners zullen niet zonder meer akkoord gaan met de nieuwe kernreactoren, zoveel is voor Bijvoets duidelijk na een inspraakavond vorige maand. „Wij zijn de enige provincie die de centrales wil hebben. Daar mag een ruimhartige compensatie tegenover staan. We zouden graag zien dat de lusten in evenwicht zijn met de lasten.” SGP’er van Burg heeft wel een suggestie voor een goede investering: leidingen onder de grond. „Die zijn duurder, maar zo’n voorwaarde hoort er voor ons bij.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer