Buitenland
Israël valt opnieuw Tulkarem binnen

Israëlische tanks zijn dinsdagmorgen vroeg Tulkarem binnengereden, een van twee Palestijnse steden die het leger een week geleden had verlaten. Ooggetuigen zeiden dat de tanks van vier kanten naderden, onder dekking van gevechtshelikopters. Militaire woordvoerders zeiden dat de nieuwe inval bedoeld was om arrestaties te verrichten, niet om de stad opnieuw te bezetten.

Buitenlandredactie
beeld AFP, Jalaa Marey
beeld AFP, Jalaa Marey

Het leger zei dat er ook naar verdachten en wapens werd gezocht in het vluchtelingenkamp Askar bij Nablus en in de dorpen Hirbet Beit Hasan, Fara, Luba Sharkiyeh, A-Ram en Anata.

De Israëlische premier, Ariel Sharon, had de Amerikaanse president, Bush, maandag juist verzekerd dat de Israëlische troepen binnen een week zullen verdwijnen uit Jenin en Nablus.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, heeft een nieuw gesprek met de Palestijnse leider Yasser Arafat uitgesteld tot morgen omdat hij hoopt bij die ontmoeting een gezamenlijke verklaring te kunnen overleggen waar Palestijnse en Amerikaanse functionarissen momenteel aan werken. Dinsdag zou Powell opnieuw met Sharon spreken.

Het overleg dat Powell de afgelopen dagen in de landen van het Midden-Oosten heeft gevoerd, lijkt tot nu toe weinig vruchten af te werpen. Het is onduidelijk of zijn bezoek aan Syrië en Libanon enig resultaat heeft opgeleverd.

Powell riep maandag de presidenten van Libanon en Syrië ertoe op maatregelen te nemen om een einde te maken aan de aanvallen van de Hezbollah-beweging op Noord-Israël. Zowel bij Israël als bij de VS bestaat de vrees dat de regio een tweede front wordt, naast dat op de Westelijke Jordaanoever.

De pro-Iraanse Hezbollah bestookt al dagenlang stellingen in Noord-Israël. De groepering heeft het vooral voorzien op Shebaa Farms, een gebied waarop Libanon aanspraak maakt. Na het vertrek van Powell uit Damascus liet Hezbollah weten de aanvallen op Shebaa Farms gewoon voort te zetten. Powell keerde maandag in de loop van de dag naar Israël terug.

De Amerikaanse minister gaf maandag voorzichtige steun aan het voorstel dat de Israëlische premier Sharon afgelopen weekeinde lanceerde voor een nieuwe vredesconferentie. Daaraan zouden een aantal gematigde Arabische landen en de VS kunnen deelnemen, maar Arafat mag van Sharon niet aanwezig zijn.

Palestijnse onderhandelaars hadden Sharons idee zondag al naar de prullenbak verwezen, maar Powell liet maandag weten dat de aanwezigheid van de Palestijnse leider bij een dergelijke conferentie „niet noodzakelijk is om te kunnen beginnen.”

Sharon kondigde maandag aan dat de conferentie wat hem betreft binnen enkele weken kan plaatsvinden, en dat er dan „echte vooruitgang” zou kunnen worden geboekt. Hij liet weten dat hij niet van plan was met Arafat te praten, omdat er met deze Palestijnse leider niet over vrede kon worden onderhandeld.

Intussen lukte het Israël maandag de leider van de Palestijnse Fatah-beweging, Marwan Barghouti, op te pakken. Hij werd ten zuiden van Ramallah aangehouden. Israël beschouwt de 42-jarige Palestijn als een van de belangrijkste leiders van de tweede intifada.

Hij zou zeer goede contacten onderhouden met de extremistische bewegingen die zelfmoordaanslagen plegen. De al-Aqsa Brigades, die gelieerd zijn aan Fatah en tientallen zelfmoordaanslagen op hun naam hebben staan, hebben Barghouti eerder hun aanvoerder genoemd. Barghouti zal worden berecht, zo liet Sharon weten.

De Israëlische premier zei maandagavond in een interview ook dat het leger zich binnen een week uit de steden Nablus en Jenin zal terugtrekken. Over Bethlehem en Ramallah deed Sharon geen specifieke mededelingen, behalve dat een aftocht uit Ramallah pas aan de orde komt als de verdachten van de moord op de Israëlische minister Ze’evi, die in oktober 2001 werd omgebracht, worden uitgeleverd.

Het Israëlische leger heeft het uitgaansverbod in de steden Ramallah en Bethlehem versoepeld. In Nablus en Jenin mogen mensen nog steeds niet hun huis uit.

Een eerste team van het Rode Kruis is maandag gearriveerd in het vluchtelingenkamp bij Jenin. Volgens Palestijnse bronnen heeft het Israëlische leger een bloedbad in het kamp aangericht waarbij honderden Palestijnen zijn omgekomen. Het leger spreekt deze berichten tegen. Israël zegt dat er hooguit enkele tientallen doden zijn gevallen, voor het merendeel gewapende strijders die op de militairen schoten. Het Rode Kruis gaat onder meer assisteren bij de identificatie en de begrafenis van de doden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer