Buitenlandisrael
Israël voert weer grootschalige aanvallen uit op doelen Libanon

Israël voert opnieuw op grote schaal luchtaanvallen uit op doelen in Libanon. De Israëlische strijdkrachten roepen burgers in het zuiden van dat buurland op uit de buurt te blijven van posities van de Hezbollahbeweging.

ANP
Luchtaanval maandagmorgen op een doel in Aramti, aan de grens met Libanon. beeld AFP, Ammar Ammar
Luchtaanval maandagmorgen op een doel in Aramti, aan de grens met Libanon. beeld AFP, Ammar Ammar

Libanese en internationale media maken melding van tientallen Israëlische bombardementen. Getuigen spreken tegenover persbureau Reuters van een intense golf luchtaanvallen. Die trof zowel plaatsen in het zuidelijke grensgebied als verder naar het noorden. Journalisten in havenstad Tyrus hoorden laagvliegende gevechtsvliegtuigen en het geluid van bombardementen.

Een woordvoerder van de Israëlische strijdkrachten stelt dat de aanval is geopend omdat duidelijk was geworden dat er plannen waren om Israël onder vuur te nemen. Hij toonde op een persconferentie een video waarop te zien zou zijn hoe Hezbollah-strijders vanuit een woning proberen een raket te lanceren, maar vervolgens zelf worden getroffen door een bombardement. „Hezbollah brengt u in gevaar. U en uw gezinnen”, zegt de woordvoerder tegen Libanese burgers.

Israël en de zwaarbewapende Hezbollahbeweging beschieten elkaar al maanden met grote regelmaat. Het door Iran gesteunde Hezbollah zegt de Palestijnen in de Gazastrook te willen steunen. De situatie escaleerde vorige week verder toen in Libanon plots communicatieapparatuur ontplofte die werd gebruikt door de groep en Israël op vrijdag een dodelijk bombardement uitvoerde op Beiroet. Hezbollah voerde zondag een grote raketaanval uit op Israël.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer