Een lekke band, een loszittend zadel, een rammelende kettingkast. Voor dergelijke klusjes kunnen fietsers in Rotterdam sinds kort even afstappen bij drie gratis fietsreparatiepalen: Bike Repair Stations.
In grote steden in Amerika, Canada en Australië kennen ze dit soort punten voor kleine fietsreparaties sinds enkele jaren. Nu staan ze ook in Rotterdam, zes maanden op proef. De palen bevatten gereedschap (stevig aan dunne kabels), een fietspomp en beugels om je fiets aan te hangen. Een QR-code voor instructie(filmpjes) helpt een handje. Bandenplakspullen moet je wel zelf meenemen. Wat de initiatiefnemer betreft, campagnebureau Kongsi uit Rotterdam, blijft het niet bij deze drie palen, zegt directeur Kelly Leeuwis.
Voor wie zijn ze bedoeld?
„Voor alle fietsers, en speciaal Rotterdammers met weinig geld of ruimte. Ze kunnen hier elk moment van de dag hun fiets repareren. Door spullen te delen, hoeft niet iedereen ze zelf te kopen. We hebben zo ook minder grondstoffen nodig. Het liefst willen we overal in de stad zulke gratis te gebruiken fietsreparatiekasten. Hopelijk pakken Rotterdammers dan gemakkelijker de fiets. Dat is goed voor hun eigen gezondheid –lichamelijk en geestelijk – én gezond voor de stad. Minder autoverkeer zorgt voor een betere luchtkwaliteit en misschien straks ook autoluwe straten, en dus meer ruimte.”
Repareert u zelf weleens uw fiets?
„Tot nu toe bleef het bij een band oppompen. Ik ben juist iemand die heel erg baat heeft bij deze kast. Ik wil namelijk meer zelfredzaam zijn, maar heb te weinig woonruimte voor allerlei spullen die ik amper gebruik, zoals reparatiespullen voor mijn fiets. Ik onderhoud mijn fiets wel zelf, maar reparaties vond ik tot nu toe erg lastig om te doen. Daardoor staat mijn fiets lang stil als hij kapot is. Bij een Bike Repair Station kan ik voortaan verschillende reparaties makkelijk zelf doen.”
Hoe meet u het succes ervan?
„We nemen steekproeven om te tellen hoeveel fietsers, en welke type, de Bike Repair Stations gebruiken en wat ze doen. En we vragen gebruikers hoe ze de palen ervaren. De beheerder houdt bij hoe lang het duurt voor er onderhoud aan nodig is en in hoeverre ze bestand zijn tegen vandalisme.”
Wat vinden fietsenmakers ervan?
De Rotterdamse Fietsalliantie steunt het project, daar nemen fietsenmakers en andere fietsorganisaties uit Rotterdam aan deel. Ook verschillende zelfstandige fietsenmakers zijn ambassadeur van het project, ze vinden het te gek. Zij beseffen dat de stations hun werk niet teniet doen, want je bij moeilijkere reparaties heb je nog steeds de fietsenmaker nodig. Ze genieten er juist van dat ons initiatief het fietsen stimuleert. Uiteindelijk werkt dit ook in hun voordeel.”
In de schijnwerpers: rubriek met opmerkelijk regionaal nieuws