Cultuur & boeken

Vakantieleesvoer: Stiekem blij met kinderen die tot elf uur lezen

Als de kinderen niet naar school hoeven en het gewone ritme even ver weg is, gaat Wyanda Buth (38) uit Sommelsdijk graag een uur in de tuin zitten met een boek en een kop koffie. Voor de komende weken ligt er een stapel leesvoer klaar.

30 July 2021 21:41Leestijd 6 minuten
beeld Sjaak Verboom
beeld Sjaak Verboom

Welke boeken wilt u deze zomer lezen?

„In ieder geval ”’t Hooge Nest” van Roxane van Iperen, een waargebeurd verhaal over twee Joodse zussen die tijdens de Tweede Wereldoorlog een van de grootste onderduikadressen in Nederland besturen. Verder wil ik ”De engelen van Elisabeth” van Els Florijn uitlezen, een aangrijpend boek over de wereld van de psychiatrie aan het einde van de negentiende eeuw.

Ik ben pas naar de boekhandel geweest. Dan ga ik een beetje rondsnuffelen en de eerste bladzijdes van boeken lezen. Op basis daarvan kocht ik ”De sterren boven Bagdad” van Gina Wilkinson, over het leven van drie vrouwen tijdens het regime van Saddam Hussein. Het lijkt me een mooi verhaal.

Van een vriendin kreeg ik ”De keuze” van Edith Eger, over hoe het is om een vernietigingskamp als Auschwitz te overleven. In het voorwoord noemt de schrijfster een boekje van psychiater Viktor Frankl, ”De zin van het bestaan”. Dat ga ik er ook gelijk bij lezen. Verder wil ik ”De christinnereis” van John Bunyan voor de tweede keer lezen.”

Leest u boeken vaker opnieuw?

„Ja, regelmatig. Sommige verhalen ga ik pas na een tweede keer lezen echt goed begrijpen en doorgronden. Vorig jaar herlas ik bijvoorbeeld ”Het negende uur” van Pieter Nouwen. Een prachtig boek, maar met een ingewikkelde structuur. Toen ik het voor de tweede keer las, ontdekte ik diepere lagen in het verhaal.

Een paar jaar geleden las ik met een leesclub ”Mintijteer” van Esther Maria Magnis. Een persoonlijk verhaal over verlies en rouw. De hoofdpersoon worstelt met God en het geloof in Hem, Die lijden toelaat. Ik bladerde er kortgeleden in en merkte daarna dat het me niet meer losliet. Hoog tijd om dit opnieuw te gaan lezen.”

Zo te horen leest u graag waargebeurde verhalen of historische romans.

„Vroeger las ik echt alles, ook tijdens mijn studie Nederlands, maar nu wil ik vooral dingen lezen die mijn horizon verbreden en waar ik iets van kan leren. Bijvoorbeeld door in het hoofd te kruipen van een hoofdpersoon die in een totaal andere cultuur leeft dan ik. Als ik weet dat een verhaal echt is gebeurd, heeft het voor mij meer waarde. De schrijfstijl van een boek moet niet te dramatisch zijn, ik houd van schrijvers die beeldend vertellen en sfeerimpressies geven.”

Waarom hebt u juist in de zomervakantie meer tijd voor een boek?

„Ik lees graag, maar een beetje met ups en downs. Soms lees ik maanden heel weinig, en dan weer het ene boek na het andere. Maar de tijden van in één avond een boek uitlezen zijn wel voorbij. Als moeder van vier kinderen kom je daar niet aan toe. Ik gun mezelf normaal ook niet de tijd om even in een stoel te ploffen. Er is altijd wel een klusje dat moet gebeuren. Jammer, want je laat dan de praktische dingen prevaleren boven het geestelijke voedsel. Daarom ben ik blij dat het bijna vakantie is. Dan heb ik meer rust in mijn hoofd en ga ik gemakkelijker een uurtje met een boek buiten zitten. Is de wasmand mooi ook uit het zicht.”

Las u als kind graag?

„Ja, die letterhonger heb ik altijd al gehad. Mijn ouders vertelden weleens dat ik als vierjarige al wilde weten wat er in een boek stond en dat ik geïrriteerd was dat ik het zelf niet kon lezen. Mijn moeder las zelf ook graag. Als iedereen van het gezin weg was, deden wij de schemerlampjes aan, pakten er een kop thee bij en gingen samen gezellig een boek lezen.

Ik was best een verlegen kind, wat op de achtergrond. Dan is het fijn als je je kunt verliezen in verhalen en dingen kunt beleven door in het hoofd van iemand anders te kruipen.

Mijn jeugdboeken heb ik allemaal nog. Ze hebben jarenlang in een doos op zolder gelegen, maar nu staan ze op de overloop in een kast. De kinderen pakken ze regelmatig. Ik las zelf ’s avonds soms stiekem met een lampje onder de dekens, dat doen zij nu ook. Als ik om elf uur boven kom en ik zie dat het licht nog brandt, roep ik: „Nu moet je echt gaan slapen!” Maar stiekem ben ik blij dat ze ook zo van lezen kunnen genieten.”

Stimuleert u ze om te lezen?

„Ja, absoluut. Maar dat doe ik ook in mijn werk. Ik heb jarenlang als docent Nederlands gewerkt op de CSG Prins Maurits in Middelharnis. Nu werk ik nog een ochtend in de week op die school in de trajectgroep, een voorziening voor leerlingen die extra hulp en begeleiding nodig hebben. Een jongen, zo’n lange knul van 16, moest een boek lezen voor zijn boekverslag. Daar had hij totaal geen zin in natuurlijk. In de kast lag een waargebeurd verhaal over de bekering van een ex-drugsverslaafde en crimineel. Dat heb ik hem aangeraden. Binnen een halfuur had hij vijftig bladzijden gelezen. „Wat staat u daar nou te lachen?” vroeg hij. Ik kan er erg van genieten om pubers aan het lezen te krijgen.”

Welke genres leest u liever niet?

„Tijdens mijn studie Nederlands las ik ook veel moderne literatuur, van schrijvers als Maarten ’t Hart bijvoorbeeld. Dat doe ik nu niet meer, ik lees liever iets dat me geestelijk kan vormen. Verder haak ik snel af bij thrillers. Vroeger las ik wel christelijke thrillers, maar daar heb ik niets meer mee.”

Welk boek staat elke zomervakantie weer op het leeslijstje, maar verdwijnt daar na een paar weken toch roemloos van?

”De schaduw van de wind” van de Spaanse schrijver Carlos Ruiz Záfon. Ik pak het er elk jaar bij, maar tot nu toe ben ik nog niet ver gekomen. De schrijfstijl is een beetje mistig, best dramatisch. Het is een wereldwijde bestseller en meerdere malen bekroond. Daarom wil ik het boek ooit nog een keer lezen, dus dit jaar gaat het weer op de stapel. Wie weet krijg ik het nu wel uit.”

Hebt u nog leestips?

„Lees eens een boek van de Franse schrijver Philippe Claudel. Zijn boeken laten een onuitwisbare indruk na. De schrijver is heel goed in sfeerbeschrijvingen en het doseren van details. In mijn kast staan drie exemplaren: ”Rivier van vergetelheid”, ”Het verslag van Brodeck” en ”Het kleine meisje van meneer Linh”. De laatste is mijn favoriet. Het boekje gaat over een oude man die zijn door oorlog geteisterde land ontvlucht, samen met zijn kleindochter. Aan het einde van het boek vielen er ineens dingen op hun plaats, waardoor ik een heel andere kijk kreeg op het verhaal. Het liet me verbluft achter. Meesterlijk geschreven.”

serie Vakantieleesvoer

In deze serie vertellen RD-lezers over de boeken die ze in de zomer graag willen lezen. Deel 2: Wyanda Buth.

Meer over
Vakantieleesvoer

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer