Eventuele testkosten bij terugkeer van vakantie zijn voor eigen rekening
De wereld is in de greep van de coronacrisis. Na versoepeling van de maatregelen neemt in Nederland het aantal besmettingen weer toe. Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus.
Advertentie
De Nederlandse universiteiten vinden dat er slechts één scenario denkbaar is voor het nieuwe collegejaar, en dat is volledige opening. Ze zien niets in onderwijs op 1,5 meter afstand, en willen studenten liever niet verplichten om te testen. De vele besmettingen door de Delta-variant veranderen daar volgens de universiteiten niets aan, komt naar voren uit een rondgang van Nieuwsuur.
Het kabinet had de universiteiten gevraagd twee scenario’s voor te bereiden voor de heropening: eentje met 1,5 meter afstand, en eentje zonder. Een maand geleden zeiden veel universiteiten al dat er wat hen betreft maar een scenario is: onderwijs zonder die 1,5 meter afstand.
„We willen hoe dan ook volledig open”, zegt voorzitter Pieter Duisenberg van de Vereniging van Universiteiten (VSNU). „En dat moet bovenaan de prioriteitenlijst komen te staan. We willen graag redeneren vanuit hoe we dat mogelijk maken.”
Maar wat als er door de hoge besmettingscijfers toch maatregelen nodig zijn? „Wij zien ook de nieuwe werkelijkheid”, zegt Duisenberg. „Als het kabinet zegt: voer testen voor toegang in, dan zijn we niet blij, maar zullen wel meewerken.”
De Amerikaanse stad New York scherpt het vaccinatiebeleid wederom aan. Alle gemeentemedewerkers moeten zich vanaf medio september wekelijks op het coronavirus laten testen als ze niet ingeënt zijn tegen Covid-19. Deze regels gelden sinds vorige week al voor het zorgpersoneel van openbare ziekenhuizen.
Het nieuwe besluit heeft invloed op meer dan 300.000 mensen. „Het gaat om de bescherming van het personeel, hun gezondheid en veiligheid en de mensen die ze dienen”, zegt burgemeester Bill de Blasio daarover. Het beleid gaat in op het moment dat de scholen na de zomervakantie weer openen.
De Delta-variant van het coronavirus is in New York verantwoordelijk voor een toename van het aantal coronagevallen. Ook in de rest van de Verenigde Staten raken steeds meer mensen geïnfecteerd. Dat leidt tot extra zorgen. Volgens De Blasio heeft de Delta-variant de situatie veranderd en gaan de New Yorkse autoriteiten daarom over op strengere regels, in de hoop de vaccinatiegraad te verhogen.
Op de eerste dag dat werkgevers een aanvraag konden indienen voor de zesde periode van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) waren om 16.00 uur circa 1900 aanvragen binnengekomen bij het UWV. Dat zijn er minder dan in de vijfde periode van de NOW, toen op de eerste dag (6 mei) op dat tijdstip zo’n 3400 aanvragen binnen waren voor de coronasteunmaatregel.
De zesde periode bestrijkt de maanden juli tot en met september. Werkgevers bij wie de inkomsten in die periode met meer dan 20 procent dalen, kunnen het UWV vragen om een deel van hun loonkosten op zich te nemen.
Het maximale omzetverlies dat ze kunnen opgeven, is ditmaal beperkt tot 80 procent. De overheid blijft wel, net zoals in de voorgaande periodes, 85 procent van de loonsom vergoeden. Een groot deel daarvan maakt het UWV als voorschot over. Het definitieve bedrag waarop werkgevers recht hebben, wordt later vastgesteld.
Er is meer tijd nodig om tot een concreet inhaalplan voor de zorg te komen. Het ministerie van Volksgezondheid dacht deze maand duidelijkheid te kunnen geven hoe zorgingrepen die vanwege corona niet door konden gaan, kunnen worden ingehaald. Maar dat wordt nu half augustus, schrijft minister Tamara van Ark in een brief aan de Tweede Kamer.
Door de coronacrisis konden vele duizenden medische ingrepen niet worden uitgevoerd. Op 23 juli hebben Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) „een eerste statusupdate over de inhaalzorg gepubliceerd”, aldus van Ark.
Maar deze informatie is „nog niet voldoende compleet en concreet om uw Kamer de benodigde informatie over de aard, omvang en aanpak van de inhaalzorgvraag te kunnen geven”. Er kan nog geen perspectief voor patiënten worden geboden, en het is nog niet duidelijk waar de knelpunten zitten en hoe die kunnen worden opgelost.
De „ambitie” is om de meeste inhaalzorg nog dit jaar uit te voeren, maar Van Ark sluit niet uit dat een deel pas in 2022 kan plaatsvinden.
Als Nederlandse vakantiegangers na 8 augustus een negatieve test nodig hebben om terug naar huis te gaan, en hiervoor kosten moeten maken, zijn deze voor eigen rekening. Dat laat het ministerie van Volksgezondheid weten.
Na 8 augustus gelden er strengere regels voor terugkeer naar Nederland: reizigers moeten kunnen aantonen dat ze volledig gevaccineerd zijn, recent corona hebben gehad of negatief zijn getest.
Een PCR-test mag maximaal 48 uur oud zijn bij vertrek naar Nederland, een antigeentest maximaal 24 uur. Dat betekent dat mensen bijvoorbeeld wel meerdere dagen over hun terugreis kunnen doen, zolang ze maar aannemelijk kunnen maken dat de test bij vertrek maximaal 48 uur (PCR-test) of 24 uur (antigeentest) oud was.
Niet in elk land zijn er kosten aan een test verbonden, benadrukt een woordvoerder van het ministerie. Op wijsopreis.nl kunnen mensen terecht voor informatie over de verschillen tussen landen.
Op overtreding van de nieuwe regels staat een boete van 95 euro. Als bijvoorbeeld een stel met drie nog niet gevaccineerde kinderen ouder dan 12 jaar terugkeert naar Nederland zonder de kinderen te laten testen, komt dat hen te staan op een boete van 95 euro per kind.
Op www.nederlandwereldwijd.nl is per land te zien waar mensen terechtkunnen voor een coronatest.
Nederlandse vakantiegangers die van plan zijn vakantie te vieren in Duitsland lijken grotendeels gewoon te gaan. Kampeerders laten zich niet afschrikken door een quarantaineplicht vanaf dinsdag voor personen zonder volledige coronavaccinatie, zeggen boekingssites voor campings ACSI Suncamp en Vacansoleil. Wel komen er veel vragen binnen.
Onduidelijkheid is volgens verkoopmanager Frank Jacobs van Suncamp het centrale woord bij de vele telefoontjes die de organisatie zegt binnen te krijgen. „Mensen willen weten waar ze aan toe zijn. Ze vragen of ze naar Duitsland kunnen en wat de regels zijn.”
Nederlanders vanaf 6 jaar oud moeten vanaf dinsdag bij een verblijf in Duitsland vijf dagen in quarantaine als zij nog niet volledig zijn gevaccineerd of hersteld zijn van een besmetting. Daarnaast moeten alle Nederlanders een digitaal formulier invullen om het buurland in te mogen. Dat komt door het hoge aantal besmettingen in ons land en de Duitse inschaling van Nederland als een zogenoemd hoogrisicogebied.
De aangescherpte regels zijn met name voor gezinnen lastiger, zegt Jacobs. Veel kinderen zijn nog niet gevaccineerd. Maar tot massale annuleringen leidt het volgens hem niet. „Het beeld is wel dat Nederlanders gewoon naar Duitsland gaan.” De annuleringsmogelijkheden zijn bij Suncamp afhankelijk van de individuele camping. Soms is geld terug een optie, andere keren een waardebon of een omboeking naar een andere locatie.
Bij Vacansoleil kunnen kampeerders omboeken naar een andere bestemming of later tijdstip, maar daar wordt volgens de boekingssite „niet of nauwelijks” gebruik van gemaakt. „Mensen willen gewoon naar Duitsland.” Volgens een woordvoerder zou dat kunnen komen doordat op een camping mensen anders dan in een hotel naar buiten kunnen en in geval van quarantaine al „een eigen bubbel” hebben. Wel zegt hij dat het aantal Nederlandse boekingen voor een Duitse vakantie bij Vacansoleil vergeleken met eerdere weken met 20 procent afnam.
Bij vakantieparken is het beeld wisselend. Centerparcs kreeg net als de campingsites ook meer vragen en niet veel meer annuleringen of verzoeken tot omboeken. Dat komt voor een deel doordat mensen al vaker kozen voor een vakantie in eigen land. „Normaal waren er 30 tot 40 procent Duitsers in onze Nederlandse parken, dit jaar was dat al verminderd tot 15 tot 20 procent”, zegt Centerparcs, dat ziet dat de meeste buitenlandse gasten alsnog willen komen. Dat geldt ook voor Nederlanders die naar een Duits park zouden gaan.
Landal GreenParks stelt dat niet gevaccineerde Nederlanders soms graag willen omboeken naar een park in eigen land. Daar zou in de volgeboekte parken ruimte voor zijn doordat Duitsers de omgekeerde weg bewandelen.
Veel Duitse toeristen op Mallorca lijken hun vakantie niet te laten verpesten door de aanscherping van het reisbeleid in hun thuisland. De Duitse autoriteiten wijzen Spanje en ook Nederland aan als hoogrisicogebied. Daardoor gelden vanaf dinsdag strengere regels die verspreiding van het coronavirus moeten voorkomen.
Reisorganisatie TUI laat persbureau DPA weten dat maar weinig vakantiegangers hun vakantie op het Spaanse eiland vroegtijdig hebben afgebroken. Een woordvoerder kon geen specifieke aantallen noemen, maar benadrukte dat er geen sprake lijkt te zijn van een grote uittocht van Duitse vakantiegangers. „In tegendeel.”
Brancheorganisatie Deutsche Reiseverband van reisbedrijven spreekt over een „relatief ontspannen” situatie. Er zijn volgens een woordvoerster wel meer vragen van klanten, maar van een golf aan annuleringen zou geen sprake zijn.
In Spanje vieren op dit moment naar schatting zo’n 400.000 Duitsers vakantie. Onder de mensen die een pakketreis boekten, zijn vooral de Balearen populair. Tot die eilandengroep behoort ook Mallorca.
Advertentie
Het aantal nieuwe coronagevallen daalt verder. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 3914 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het laagste aantal sinds 7 juli, bijna drie weken geleden. Vorige week maandag waren er bijna 8900 nieuwe gevallen en de maandag ervoor bijna 8500.
In de afgelopen zeven dagen zijn iets meer dan 40.000 mensen positief getest. Dat komt neer op gemiddeld 5735 mensen per dag. Ongeveer een week geleden kwamen er gemiddeld 10.000 nieuwe gevallen per dag bij.
Amsterdam telde de meeste nieuwe gevallen. In de hoofdstad kregen 293 mensen te horen dat ze het coronavirus hebben opgelopen. Voor Amsterdam is dat het laagste aantal sinds 6 juli. Iets meer dan een week geleden waren er in Amsterdam meer dan duizend positieve tests per dag.
In Rotterdam kwamen 201 coronagevallen aan het licht en in Den Haag zijn 113 besmettingen vastgesteld. Daarna volgen de gemeenten Westland (82), Tilburg (71), Almere (65) en Utrecht (63). In twaalf gemeenten testte geen enkele inwoner positief.
Het aantal sterfgevallen steeg met één. Het gaat om een inwoner van Maastricht. Dat het overlijden van deze man of vrouw nu is gemeld, wil niet zeggen dat deze persoon tijdens het weekeinde is gestorven. Het duurt soms een tijdje voordat het overlijden van een coronapatiënt is geregistreerd. Sterfgevallen tijdens het weekeinde worden doorgaans in de loop van maandag geregistreerd, waarna ze op dinsdag in de cijfers van het RIVM te zien zijn.
In de afgelopen zeven dagen zijn 23 sterfgevallen gemeld. Dat is hoger dan begin deze maand. Toen kwamen in een week tijd zo’n tien meldingen dat een coronapatiënt was overleden.
Luchtvaartmaatschappijen kunnen vanwege de pandemie opnieuw het hele winterseizoen rekenen op soepeler EU-regels voor start- en landingsrechten, de zogeheten slots. Ze moeten dan minstens 50 procent van aan hen toegewezen slots ook echt gebruiken om hun rechten niet kwijt te raken, heeft de Europese Commissie besloten. In normale tijden is dat 80 procent.
Het dagelijks EU-bestuur versoepelde die regel al snel na de eerste uitbraak van Covid-19 in maart vorig jaar omdat veel maatschappijen daarna ‘spookvluchten’ gingen uitvoeren om hun toewijzingen niet kwijt te raken. In het voorjaar van 2020 schortte Brussel de regel daarom op. De nieuwe eis van 50 procent geldt van 31 oktober tot 27 maart volgend jaar.
Volgens EU-commissaris Adina Vălean (Vervoer) wordt de sector nog altijd geplaagd door onzekerheden door de pandemie en reisbeperkende maatregelen die landen treffen. Daardoor zijn er nog steeds een stuk minder vluchten dan normaal.
Reizigers die uit EU-landen met een geel reisadvies komen, kunnen per 8 augustus gecontroleerd worden bij de grens. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Reizigers vanaf 12 jaar moeten met ingang van die datum een coronatestbewijs bij zich hebben en moeten dat desgevraagd tonen aan de Koninklijke Marechaussee. Dit kunnen een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatief testbewijs zijn.
Mensen die volledig gevaccineerd zijn of hersteld zijn van corona kunnen dit aantonen in de CoronaCheck-app. Andere reizigers moeten zich voor hun terugreis laten testen in het land waar zij verblijven. Bij een PCR-test is dit maximaal 48 uur voor vertrek, bij een antigeen-test is dit 24 uur. Dit wordt steekproefsgewijs gecontroleerd, zegt de woordvoerder. „Het idee is dat mobiele teams bij grenzen gaan controleren, die zich gemakkelijk kunnen verplaatsen.” Er zullen dan ook geen douaneposten komen volgens de woordvoerder. Reizigers die tijdens een controle geen coronatestbewijs bij zich hebben, krijgen een boete van 95 euro.
Mensen die niet met een eigen vervoermiddel reizen worden gecontroleerd door vervoersmaatschappijen. Op dit moment hebben vier landen in Europa een oranje reisadvies: Andorra, Portugal, Cyprus en Spanje. Dit verandert dinsdag in een geel reisadvies. „We gaan alles wat oranje staat op geel zetten, want het aantal besmettingen in deze landen ligt op ongeveer hetzelfde niveau als in Nederland.” Het gele reisadvies betekent volgens de woordvoerder dat je wel op vakantie kunt, maar je moet aantonen dat je het virus niet mee terugneemt. Landen springen wel weer op oranje wanneer hier een variant van het coronavirus opduikt die we nog niet in Nederland hebben, meldt de woordvoerder.
Fieldlab Evenementen vraagt om snelle duidelijkheid voor eendaagse evenementen die nog wel op de kalender staan. De organisatie noemt het „buitengewoon zuur” dat alle meerdaagse festivals met overnachting tot in ieder geval 1 september niet kunnen doorgaan.
„Het is voor de branche goed dat er nu duidelijkheid is hierover, hoewel het natuurlijk niet is wat zij had gewild”, zegt een woordvoerder van Fieldlab. „Het is te hopen dat er nu ook snel duidelijkheid komt over de eendaagse evenementen.”
De reissector is blij dat dat Nederland de systematiek wat betreft de reisadviezen aanpast. Europese landen die op oranje stonden, krijgen vanaf dinsdag in principe een groen of geel reisadvies. Dat betekent dat niet-noodzakelijke reizen niet langer worden afgeraden. „Beter laat dan nooit”, zegt reisbrancheorganisatie ANVR.
Topman Frank Oostdam van de ANVR vindt het wel jammer dat de beslissing niet eerder is genomen. „Dat had ervoor gezorgd dat het voor zowel reisondernemingen als vakantiegangers een mooie vakantiezomer zou zijn geworden.” De meeste reisorganisaties volgden de adviezen van de Nederlandse overheid en annuleerden vakanties naar landen met een oranje reisadvies.
Straks zet Nederland lidstaten van de Europese Unie niet meer enkel op basis van besmettingsaantallen op oranje. Dat kan nog wel gebeuren als er een nieuwe variant van het coronavirus opduikt.
„Dit is voor de reisbranche, maar zeker ook voor de Nederlandse vakantiegangers, een heel belangrijke verandering die meer duidelijkheid gaat geven”, zegt topman Mattijs ten Brink van Sunweb. Het bedrijf besloot vorige week dat het vanaf begin augustus weer vakanties gaat verzorgen naar gebieden binnen de Europese Unie die vanwege corona nu nog een oranje reisadvies hebben. Daarmee leek Sunweb branchegenoot Corendon te volgen, die eerder al besloot de keuze aan de klant te laten.
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is maandag verder toegenomen. Er liggen nu 577 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 44 meer dan zondag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het gaat om het hoogste aantal sinds half juni.
Op de verpleegafdelingen zijn in de afgelopen 24 uur 75 nieuwe coronapatiënten binnengekomen. Op de ic’s werden 17 mensen binnengebracht. Er liggen nu in totaal 437 coronapatiënten op de verpleegafdeling, 38 meer dan zondag. Op de ic’s liggen nu 140 coronapatiënten, een toename van 6 ten opzichte van de voorgaande dag. Het is bijna een maand geleden dat er zoveel mensen op de ic’s lagen.
Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen neemt nu al bijna twee weken met de dag toe. Ziekenhuizen hielden hier ook rekening mee, omdat het aantal coronabesmettingen de afgelopen weken hard is gestegen.
Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), verwacht dat het totale aantal opgenomen coronapatiënten verder stijgt tot ongeveer 800. Dat is nog altijd ongeveer de helft van het aantal opgenomen coronapatiënten eind mei. Een maand daarvoor waren het er zelfs meer dan drie keer zoveel.
Europese landen die op oranje stonden, krijgen vanaf dinsdag in principe een groen of geel reisadvies. Dat betekent dat niet-noodzakelijke reizen niet langer worden afgeraden. Het kabinet heeft besloten de systematiek aan te passen, waardoor lidstaten van de Europese Unie niet meer enkel op basis van de besmettingsaantallen op oranje worden gezet. Dit kan wel gebeuren als er een nieuwe variant van het coronavirus opduikt.
Overigens kan het wel zo zijn dat EU-landen zelf nog extra maatregelen nemen voor reizigers uit Nederland. Het kabinet wijst dan ook nog steeds op de website wijsopreis.nl waar de maatregelen per land staan aangegeven.
Demissionair zorgminister Hugo de Jonge en premier Mark Rutte hebben het nieuwe beleid aangekondigd na een corona-overleg met ministers.
Nederlanders moeten straks ook een coronabewijs laten zien als ze vanuit een ander EU-land terugkomen. Het kan gaan om een vaccinatiebewijs, een negatieve testuitslag of een bewijs dat ze onlangs corona hebben gehad en hersteld zijn. De negatieve test mag een PCR-test zijn van maximaal 48 uur oud, of een antigeentest van maximaal 24 uur oud.
De regel geldt voor mensen van 12 jaar en ouder en is bedoeld „om te voorkomen dat het coronavirus mee naar huis genomen wordt”.
De regel gaat op 8 augustus in voor alle EU-landen, maar geldt nu al voor mensen die uit Spanje, Portugal, Cyprus of Andorra komen. Mensen die in een land met een geel reisadvies zijn geweest, krijgen het advies om op de dag van aankomst en op de vijfde dag terug in Nederland een zelftest te doen of om zich bij de GGD te laten testen.
Mensen die in een EU-land zijn geweest, zijn niet verplicht om in quarantaine te gaan, behalve als het gaat om een land waar een nieuwe variant van het coronavirus is opgedoken.
Hoogleraar medische microbiologie Bert Niesters uit Groningen vindt de beslissingen om meer landen de kleur geel of groen te geven „opmerkelijk”. De versoepeling houdt volgens hem toch een risico in, gezien de aantallen besmettingen die er nog her en der zijn.
Hij vindt het ook noodzakelijk dat mensen zich bij terugkeer laten testen, maar vreest dat ze dat niet allemaal zullen doen.
Niesters sluit niet uit dat de beslissing ook is genomen tegen de achtergrond van de ontevredenheid van vliegtuigmaatschappijen, die niet vliegen naar bestemmingen waar mensen op eigen houtje wel naartoe gaan.
Meerdaagse festivals zoals Lowlands mogen deze zomer niet doorgaan. Nu al zijn dergelijke festivals verboden tot begin augustus, maar het kabinet trekt het verbod door voor festivals met een camping tot in september, zo zeggen ingewijden tegen het AD.
Hoewel het aantal besmettingen de laatste dagen daalt, vindt het kabinet het niet verantwoord om meerdaagse bijeenkomsten door te laten gaan.
Denemarken wil op termijn een derde dosis aanbieden aan burgers die met twee verschillende coronavaccins zijn gevaccineerd. Zo moet worden voorkomen dat ingeënte Denen in het buitenland tegen problemen aanlopen omdat ze niet als volledig gevaccineerd worden gezien.
Ergens in Nederland wordt maandag de 20 miljoenste prik tegen het coronavirus gezet. Dat heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maandag gemeld. Het gaat om zowel eerste als tweede prikken.
Het vaccinatieprogramma gaat de laatste tijd steeds langzamer. In de afgelopen week zijn ongeveer een miljoen prikken gezet, schat het coronadashboard. Dat zou het laagste aantal sinds mei zijn. Het exacte cijfer komt dinsdag van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Begin juni werden in een week tijd bijna 1,7 miljoen Nederlanders gevaccineerd.
Jongeren voor wie vanaf 16 augustus een afspraak voor een tweede prik van hun coronavaccinatie staat gepland, kunnen deze afspraak binnenkort naar voren halen. Ze krijgen hiervoor in de komende dagen een sms van de GGD, waarna ze kunnen bellen voor een vroegere afspraak.
Eerder was al duidelijk dat de tijd tussen de eerste en tweede prik voor jongeren verkort kon worden naar 21 dagen. Maar geplande afspraken voor de tweede prik konden nog niet worden vervroegd, meldde de GGD eerder deze maand. Toen was er nog onvoldoende vaccin, maar inmiddels is de voorraad Pfizer-vaccins groot genoeg en zijn er meer prikslots beschikbaar dan nodig.
Daarom kunnen ook reeds geplande afspraken voor de tweede prik naar voren worden gehaald, zolang er maar drie weken tussen de eerste en tweede prik zitten. Zo wil het kabinet „klaar zijn voor het nieuwe schooljaar” na de zomervakantie, legt demissionair zorgminister Hugo de Jonge uit.
Het is makkelijker de afspraken te verzetten voor jongeren, omdat zij in principe alleen met Pfizer zijn geprikt. Het Europese Geneesmiddelenbureau EMA heeft vorige week ook een positief advies gegeven over het gebruik van het Moderna-vaccin voor jongeren tussen de 12 en 17 jaar. De Gezondheidsraad buigt zich nog over dat advies, maar De Jonge geeft al aan dat inzet van Moderna voor jongeren op korte termijn niet erg waarschijnlijk is. Het zal in ieder geval niet versnellend werken, aldus de bewindsman.
Jongvolwassenen boven de 18 jaar kregen zowel het vaccin van Pfizer als van Moderna, waardoor het „in de uitvoering” ingewikkelder is om de tweede prik te verschuiven, meldt het ministerie van Volksgezondheid. „Wanneer er voldoende vaccins beschikbaar komen, wordt er gestart met de versnelling van de groep boven de 18 jaar.” Voor die groep moet er vier weken tussen de twee prikken zitten.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 4665 positieve coronatesten geregistreerd tussen zaterdag- en zondagochtend. Dat zijn er 622 minder dan zaterdag, toen volgens een bijgesteld cijfer 5287 besmettingen werden gemeld. Het aantal nieuwe besmettingen ligt een stuk lager dan het weekgemiddelde van 6454.
Tijdens de Franse coronaprotesten van zaterdag zijn 29 politiemensen gewond geraakt en 71 mensen aangehouden, meldden de autoriteiten in het land een dag later. Op diverse plaatsen werd betoogd tegen de ‘gezondheidspas’ en de vaccinatieplicht die de regering wil invoeren voor onder anderen het zorgpersoneel, om patiënten te beschermen tegen het coronavirus. De betogers vinden die plicht te ver gaan.
Het Franse parlement heeft maandag een wetsvoorstel goedgekeurd die inenting tegen Covid-19 verplicht voor zorgmedewerkers en zorgt voor een verdere aanscherping van de coronamaatregelen in het land.
Vanaf augustus moeten mensen via een zogenoemde ‘coronapas’ een vaccinatiebewijs laten zien in horecazaken, sommige winkelcentra en als ze een lange afstand willen afleggen met de trein of het vliegtuig. Sinds woensdag moeten bezoekers van Franse musea, bioscopen en evenementenlocaties al bewijs laten zien dat ze zijn gevaccineerd tegen het coronavirus of negatief zijn getest.
Vaccinatiegegevens van zevenhonderd patiënten zijn zonder toestemming gedeeld met het RIVM. Zo blijkt uit navraag van BNR bij de betrokken organisaties.
Na eerdere problemen met het vastleggen van de vaccinatiegegevens in het centrale register van het RIVM, zijn de gegevens van honderden patiënten nu zonder toestemming verspreid. Voorafgaand aan een vaccinatie wordt gevraagd of de informatie gedeeld mag worden met het RIVM. Vanwege een fout in een van de huisartsensystemen, zijn de persoonsgegevens van zevenhonderd gevaccineerden toch gedeeld, zonder dat hier toestemming voor is gegeven.
De kabinetchef van bondskanselier Angela Merkel, Helge Braun, voorziet nog meer beperkingen voor niet-gevaccineerden in de naaste toekomst. Hij zei in gesprek met de krant Bild dat „ingeënte mensen beslist meer vrijheden zullen hebben dan mensen die niet zijn gevaccineerd”. Dat zal volgens hem dan ook gelden voor mensen die niet zijn ingeënt, maar een negatieve uitslag van een coronatest kunnen overleggen.
De Franse Senaat heeft met enkele aanpassingen ingestemd met verscherpte coronamaatregelen die de regering van president Emmanuel Macron heeft voorgelegd. Het gaat vooral om de verplichting een ‘gezondheidspas’ te tonen voor het bijwonen van evenementen of voor het binnengaan van bijvoorbeeld restaurants of bioscopen en andere openbare ruimten. Men moet dan een vaccinatiebewijs, een negatieve coronatest of bewijs van herstel van het coronavirus tonen. Daarnaast wil de overheid zorgmedewerkers, brandweerlieden en mensen die veel met ouderen werken verplichten zich te laten inenten.
Ondernemers die zijn getroffen door de coronacrisis kunnen met ingang van maandag voor de zesde keer loonsteun aanvragen bij het UWV. De subsidieregeling is voor deze periode wat versoberd. Nu veel lockdownmaatregelen zijn opgeheven, kunnen werkgevers geen 100 procent omzetverlies meer opgeven.
Nu het aantal nieuwe coronagevallen een daling heeft ingezet, kunnen ook de eerste risiconiveaus omlaag. Meerdere regio’s doen komende week waarschijnlijk een stapje terug. Ze gaan vermoedelijk van het hoogste niveau (zeer ernstig) naar het een na hoogste niveau (ernstig) als de overheid woensdag de nieuwe kaart van Nederland vaststelt.
Nederland telt vier risiconiveaus voor het coronavirus. Van laag naar hoog zijn dat waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Twee cijfers bepalen het risiconiveau in een regio: het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Momenteel staan 23 van de 25 veiligheidsregio’s op de hoogste trede, zeer ernstig. Alleen Drenthe en Zeeland staan een stapje lager, daar is de situatie ernstig. Nergens in Nederland gelden de niveaus waakzaam en zorgelijk.
Noorwegen en Bulgarije verscherpen vanaf maandag de coronaregels voor mensen die de landen willen bezoeken, meldt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Reizigers uit Nederland mogen Bulgarije alleen inreizen met een negatieve PCR-test, ook als ze (volledig) gevaccineerd zijn. In Noorwegen moeten alle niet volledig gevaccineerde reizigers verplicht in quarantaine.
Advertentie