Eregast bij herdenking 80 jaar vrijheid drie Gelderse gemeenten
„Eregast” Maud Peper, die de Tweede Wereldoorlog als Joods meisje overleefde, was zaterdag bij de viering van tachtig jaar vrijheid in Elburg, Oldebroek en Nunspeet. Zij is volgens de gemeente Nunspeet „een van de weinige Joodse overlevenden in onze regio die nog in leven is”. Op 19 april 1945 werden de drie Gelderse gemeenten bevrijd door de Canadezen.
Ook de Canadese ambassadeur Hugh Adsett en vijftien Canadese veteranen die niet tijdens de Tweede Wereldoorlog dienden waren erbij. De herdenking begon zaterdagochtend met saluutschoten op de Singel in ’t Harde in Elburg. Daarna trok een colonne met historische legervoertuigen door de drie gemeenten, die rond 15.00 uur eindigde op het Meidoornplein in Wezep.
In Nunspeet was de hele dag een vrijheidsprogramma op het Marktplein. Daarna liepen de aanwezigen rond 16.00 uur samen naar het Canadese herdenkingsmonument. Daar werden onder meer kransen gelegd en burgemeester Céline Blom hield een toespraak.
„De donkere jaren zijn voor de jongeren onder ons steeds meer een hoofdstuk uit een geschiedenisboek”, zei Blom. Ze benadrukte dat door de wereldwijde politieke ontwikkelingen de betekenis van tachtig jaar vrijheid „actueler dan ooit” is. „We zien dagelijks de verschrikkelijke beelden van bruut geweld, met veel burgerslachtoffers en vluchtelingenstromen tot gevolg. We vragen ons af, waarom?”
„Vrijheid betekent meer dan alleen ‘niet in oorlog zijn’. Vrijheid is ook de ruimte om jezelf te zijn. Om te geloven wat je wilt, te houden van wie je wilt, je mening te uiten zonder angst, maar ook respectvol te zijn naar anderen.” Ze bedankte in haar toespraak de „lieve Canadese veteranen”.