Bouwsporen uit 13e eeuw gevonden bij renovatie Binnenhof
Bij de verbouwing van het Binnenhof zijn archeologische vondsten gedaan uit de dertiende eeuw. Aan het Buitenhof zijn funderingsresten gevonden van een van de voorgangers van de huidige Stadhouderspoort. Volgens de betrokken bouwhistorici werpt de vondst een nieuw licht op de geschiedenis van het Binnenhof.
Archeologen van de gemeente Den Haag deden de vondsten tijdens onderzoek voor de renovatie van het Binnenhof, waar onder andere de Tweede Kamer en de Ridderzaal toe behoren. De nieuwe vondsten laten zien dat achthonderd jaar geleden Graaf Floris V op het Binnenhof een machtscomplex van statuur wilde bouwen. De poort zou qua stijl moeten aansluiten bij de Ridderzaal, destijds een van de grootste zaalgebouwen in Europa.
Bij de opgravingen zijn ook andere vondsten gedaan: een schenkkan, een zeldzame zilveren penning en andere aanwijzingen over het dagelijks leven uit de tijd van de bouw.
De vondsten worden tentoongesteld in het Informatiecentrum Binnenhof en zijn vanaf woensdag 9 april te bezichtigen voor publiek.
De renovatie loopt volgens minister Mona Keijzer (Ruimtelijke Ordening, BBB) geen nieuwe vertraging op door de archeologische vondsten, omdat hiermee rekening is gehouden in de planning.
Ze erkent wel dat het project veel tijd kost en moeilijk te plannen is, omdat het zo complex is. „Dit is de grootste renovatie die ooit in Nederland vertoond is. Dat is nou eenmaal niet hetzelfde als het renoveren van een bankgebouw bijvoorbeeld in een stad”, aldus de bewindsvrouw. Eind dit jaar verwacht ze een nieuwe planning naar de Tweede Kamer te sturen.
De opleverdatum van het vernieuwde Binnenhof is al meerdere keren uitgesteld. In door verschillende media opgevraagde documenten stond onlangs te lezen dat het ministerie verwacht dat het project pas in 2030 is afgerond.