OM gaat afgewezen vrijstellingen leerplicht niet meer vervolgen
Het Openbaar Ministerie (OM) stopt de vervolging van ouders die hun kind zonder toestemming van een leerplichtambtenaar niet naar school laten gaan vanwege onder meer hun geloofsovertuiging. Volgens het OM ontbreekt „juridische houvast” om tot vervolging over te gaan. Nu wordt in zo’n geval nog een proces-verbaal opgemaakt.
Kinderen zijn vanaf 5 jaar leerplichtig, maar ouders kunnen een vrijstelling aanvragen. Dit kan bijvoorbeeld bij ziekte, maar ook bij „richtingsbedenking”. Dat betekent dat de ouders vinden dat de scholen in de omgeving niet aansluiten bij hun geloofsovertuiging of levensopvatting. Vorig jaar kregen 2100 jongeren een vrijstelling op grond van richtingsbezwaren. In 160 gevallen werd de aanvraag afgewezen.
Het OM meldt onder meer dat het toetsingskader voor de vrijstellingen niet duidelijk is. Ook zijn er bij verschillende gerechtshoven uiteenlopende uitspraken. „Er is geen eenduidige lijn.”
Het straffen van ouders met onder meer voorwaardelijke geldboetes leidt er niet toe dat de kinderen alsnog naar school gaan, meldt het OM. Dat overlegt momenteel met de vereniging voor leerplichtambtenaren Ingrado en verschillende ministeries om mogelijkheden te onderzoeken om de kinderen wel naar school te laten gaan.
Als ouders de regels overtreden, bijvoorbeeld door de aanvraag voor een vrijstelling te laat in te dienen, vervolgt het OM hen wel.