Binnenland
Advocatenorde geschokt door weer explosie bij advocatenkantoor

De Nederlandse orde van advocaten (NOvA) reageert geschokt op opnieuw een explosie bij een advocatenkantoor. Dinsdagavond ging een explosief af bij een pand met meerdere advocatenkantoren in Den Haag. Anderhalve week geleden was er een explosie bij een kantoor in het centrum van Amsterdam.

ANP

De algemeen deken van de orde, Jeroen Soeteman, schrijft in een verklaring geschrokken te zijn. Hij wijst op de belangrijke rol die advocaten spelen in een democratische rechtsstaat. „Advocaten moeten hun werk te allen tijde vrij en veilig kunnen doen. Aanslagen op kantoren raken ook de mensen die daar werken. Dit is heel ernstig en moet afgelopen zijn”, aldus Soeteman.

Dinsdag bleek uit cijfers dat de politie in de eerste negen maanden van dit jaar 768 incidenten met explosieven heeft geregistreerd, tegenover 497 in dezelfde periode vorig jaar. Ook maakte de politie bekend dat naar schatting bij ruim de helft van de explosies geen link is met criminaliteit maar met ruzies.

In het geval van de explosies bij de advocatenkantoren is een motief nog niet bekendgemaakt. Bij het kantoor in Amsterdam zijn camera’s geplaatst, na de explosie.

De politie van Den Haag kreeg dinsdag rond 22.00 uur meldingen van een harde klap aan de Laan van Meerdervoort. Het advocatenpand bleek schade te hebben opgelopen door een explosie. De politie roept getuigen op zich te melden en doet vooral een beroep op omwonenden met camerabeelden. Ook hoort ze graag van mensen die „weet hebben van eventuele (criminele of sociale) conflicten die te maken hebben met deze explosie”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer