Economie
Europees Parlement wil minder bezuinigen en meer investeren

Het Europees Parlement wil ruim 1,5 miljard euro aan bezuinigingen schrappen, die de Europese Commissie heeft voorgesteld in haar ontwerpbegroting voor 2025. Daarnaast wil het Europees Parlement een flink aantal extra investeringen doen. Het Europees Parlement stemt woensdag over de vele wijzigingsvoorstellen op de ontwerpbegroting van de Commissie. Daarna starten de drie weken durende onderhandelingen tussen het Europees Parlement en de EU-ministers van Financiën om tot overeenstemming te komen.

ANP

Het Europees Parlement wil onder meer de bezuiniging schrappen op het uitwisselingsprogramma van studenten en promovendi, Erasmus+. Het wil meer geld uitgeven aan onder meer inkomensondersteuning aan jonge agrariërs, asiel en migratie, grensbeheer en militaire mobiliteit.

De Hongaarse staatssecretaris van Financiën Péter Banai waarschuwde in het debat dinsdag dat de ministers van Financiën van de lidstaten niet alle wijzigingsvoorstellen op de begroting kunnen steunen „die u morgen in de stemming goedkeurt”. Voorkomen moet worden dat de druk op de nationale begrotingen wordt verhoogd en dat de Europese burgers meer belasting moeten gaan betalen, zei hij namens de ministers.

De ontwerpbegroting van de Europese Commissie omvat ruim 199 miljard euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer