Buitenland
VN-baas vraagt ‘aanzienlijke’ bijdrage voor natuurfonds

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres heeft er bij lidstaten op aangedrongen te investeren in een fonds dat is opgezet om de natuur te behouden en te herstellen. Guterres deed dat voorafgaand aan de biodiversiteitstop in de Colombiaanse stad Cali, die maandag van start gaat.

ANP

„We moeten Cali verlaten met aanzienlijke investeringen in het Global Biodiversity Framework Fund en met toezeggingen om publieke en private financiering te stimuleren”, zei de VN-baas in een video. De GBFF is vorig jaar in het leven geroepen om landen te helpen de doelen voor natuurherstel te bereiken die zijn vastgelegd in het zogenoemde Kunming-Montreal Raamwerk voor Biodiversiteit dat in 2022 in Canada werd aangenomen.

Guterres benadrukte dat het aantasten van de natuur conflicten over grondstoffen, honger en ziekte vergroot, armoede aanwakkert en economieën aantast. „De teloorgang van de diensten van de natuur - zoals bestuiving en schoon water - zou de wereldeconomie biljoenen dollars per jaar kosten, waarbij de armsten het hardst getroffen zouden worden,” aldus Guterres.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer