Buitenland
President Moldavië: ongekende inmenging tijdens verkiezingen

Volgens de zittende president van Moldavië, Maia Sandu, hebben criminelen geprobeerd 300.000 stemmen te kopen tijdens de verkiezingen die zondag in het Oost-Europese land werden gehouden. De bendes zouden gefinancierd zijn door „een buitenlandse macht”.

ANP

Sandu sprak van een „ongekende aanval op de vrijheid en democratie in ons land”, zowel tijdens de verkiezingen als in de afgelopen maanden. Moldaviërs gingen zondag naar de stembus om een nieuwe president te kiezen en om hun mening te geven in een referendum over eventuele toetreding tot de Europese Unie.

De pro-Europese Sandu beschuldigt Rusland er al langer van invloed uit te oefenen op de verkiezingen en het referendum. Ook de Europese Commissie veroordeelde eerder deze week de „meedogenloze en agressieve inmenging” van Rusland in Moldavië in aanloop naar het referendum.

Uit de eerste resultaten zondagavond bleek dat een meerderheid van de Moldaviërs tegen toetreding tot de EU heeft gestemd. Wel schaarde volgens de eerste tellingen een meerderheid van de stemmers zich achter Sandu. Zij staat na het tellen van ongeveer driekwart van de stemmen op 36,5 procent, de door de pro-Russische socialistische partij gesteunde kandidaat Alexandr Stoianoglo haalde 29 procent van de stemmen. De twee zullen het hoogstwaarschijnlijk in een tweede ronde opnieuw tegen elkaar opnemen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer