Kerk & religieProtestantse Kerk in Nederland

Plannen PKN voor woningen en leefgemeenschap op Hydepark Doorn

De gemeente Utrechtse Heuvelrug bespreekt plannen van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) voor woningbouw op landgoed Hydepark bij Doorn. Die moeten onder meer ruimte bieden aan een leefgemeenschap.

Jan Kas
11 October 2024 17:01
Het ‘oude’ Hydepark in Doorn (foto uit 2012). beeld RD, Henk Visscher
Het ‘oude’ Hydepark in Doorn (foto uit 2012). beeld RD, Henk Visscher

Landgoed Hydepark is eigendom van de PKN. Op het terrein staat zorghotel en conferentiecentrum Nieuw Hydepark, dat wordt gebruikt voor diaconale vakantieweken, synodevergaderingen en conferenties. Volgens recente jaarplannen van de PKN worden voor de toekomst van het landgoed drie varianten onderzocht: verkoop, verkoop op erfpacht of een duurzaam renderende exploitatie waarbij het landgoed in bezit blijft.

Nieuw Hydepark (foto uit 2016). beeld RD, Anton Dommerholt

De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft nu van de PKN een verzoek ontvangen voor de ontwikkeling van verschillende locaties op het landgoed. Gedacht wordt aan 15 woningen (waarvan 11 sociaal en 4 middelduur) op de zogeheten boerderijlocatie en 24 woningen (waarvan 18 middelduur en 6 duur) op de plek van het voormalige F.D. Roosevelthuis, zo blijkt uit informatie van de gemeente. Bij de uitwerking van de plannen kan wellicht nog wat met de aantallen geschoven worden.

Op de boerderijlocatie wil de PKN een leefgemeenschap realiseren. Daghoreca in het hoofdgebouw en de orangerie is onderdeel van de plannen. Voor de nabije toekomst bestaat de wens zorgwonen in het huidige hoofdgebouw mogelijk te maken.

PKN-woordvoerder Oetze Deelstra wil de plannen op dit moment niet toelichten. „Het is nog te vroeg om er iets over te zeggen, aangezien er eerst een synodebesluit moet komen. Daar kunnen we niet op vooruitlopen. Er zijn nog verschillende opties mogelijk.”

Burgemeester en wethouders van Utrechtse Heuvelrug staan positief tegenover de voornemens. „We zijn blij dat er een nieuwe visie op het landgoed is”, reageert wethouder Rob Jorg. „Het kan zo duurzaam in stand worden gehouden. De plannen dragen tevens bij aan de invulling van de woningbehoefte in de gemeente, ook in het sociale en middeldure segment.”

Het landgoed, dat in de negentiende eeuw op heidegrond werd ontwikkeld, werd in 1951 gekocht door de generale financiële raad van de Nederlandse Hervormde Kerk. Het hoofdgebouw werd in gebruik genomen voor het theologisch seminarium van de kerk, waar hervormde (en later ook gereformeerde) theologiestudenten zich in de laatste fase van hun kerkelijke opleiding bezonnen op hun toekomstig ambt als predikant.

Hoofdgebouw Hydepark werd in 2014 gesloten. Het was zodanig verouderd dat opknappen niet rendabel was. Ervoor in de plaats kwam Nieuw Hydepark, dat in 2016 in gebruik is genomen en zeven conferentiezalen en een kapel omvat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer