EconomieDuurzaamheid
Grote ambities voor zeewierteelt tussen windmolens

De Nederlandse Noordzee krijgt volgens geldschieter Amazon de „eerste commerciële zeewierkwekerij tussen windmolens op zee”. Dinsdag gaf de webwinkelreus in de haven van Scheveningen het officiële startschot.

De dinsdag gelanceerde kwekerij voor de kust van Scheveningen moet uitgroeien tot commerciële omvang. Foto: oogst van de eerste gekweekte zeewier van een constructie in de Noordzee bij Texel in 2015. beeld ANP, Catrinus van der Veen 
De dinsdag gelanceerde kwekerij voor de kust van Scheveningen moet uitgroeien tot commerciële omvang. Foto: oogst van de eerste gekweekte zeewier van een constructie in de Noordzee bij Texel in 2015. beeld ANP, Catrinus van der Veen 

Zeewier? Ja, je kunt het eten, maar je kunt er ook allerlei spullen van maken. Zo brengt de Britse fabrikant Notpla plasticvervangers uit zeewier op de markt. Renpaarden en koeien eten voer waar zeewier in is verwerkt. Een markt in ontwikkeling is die van biostimulanten: planten ontwikkelen met behulp van zeewier een beter wortelstelsel. En om niet meer te noemen: er zijn al sokken te koop op basis van zeewiervezels en er wordt gewerkt aan toepassing in lotions.

Tot nu toe wordt de benodigde zeewier geïmporteerd, vooral uit Azië. Daar bestaat al een grote zeewierindustrie.

De kwekerij met de naam North Sea Farm 1 wordt 5 hectare groot en produceert in het eerste jaar ongeveer 6000 kilo zeewier. Dit gebeurt op zo’n 22 kilometer van de kust van Scheveningen, tussen de ongeveer 140 windmolens van het windpark Hollandse Kust Zuid.

De eerste stalen palen zijn vorige maand in de zeebodem getrild. Dit najaar komen daar netten met zeewierzaad aan te hangen. Het gaat voorlopig om een test die erop gericht is de teelt te verbeteren. Ook onderzoeken wetenschappers hoeveel CO2 het wier kan opnemen met het oog op het tegengaan van klimaatverandering. Amazon heeft voor het eerste jaar 1,5 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Manager Eef Brouwers van de Europese sectororganisatie voor zeewierbedrijven North Sea Farmers (NSF) erkent dat de kwekerij nog klein is. Hij verwacht dat rond mei de eerste zeewier wordt geoogst. Richting 2040 wordt gestreefd naar een productie van 10.000 ton zeewier per jaar.  Een samenwerkingsverband onder leiding van NSF voert de productie en het onderzoek op North Sea Farm 1 uit.

Medeoprichter van NSF Marcel Schuttelaar, eigenaar van een adviesbureau in Den Haag, maakt zich al tien jaar sterk voor de teelt van zeewier op de Noordzee. „Destijds dachten we in een jaar of vijf een commercieel draaiende farm te kunnen realiseren. Tien jaar later komen we tot het inzicht dat dit nog steeds wel een jaar of vijf kan duren”, schreef hij eerder deze maand op zijn website.

Zeewierproducten die in de eerste jaren in de supermarkten verschenen, sloegen niet aan en verdwenen weer. „Zeewier heeft soms een heftige smaak en niet iedereen was daarvan gecharmeerd”, verklaart Schuttelaar.

Inmiddels worden de producten steeds beter. Schuttelaar noemt Wakame-salade, kruidenmelanges, visvervangers en saucijzenbroodjes waarin zeewier is verwerkt. „De smaak van dit soort hybride producten is uitstekend.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer