BuitenlandWolf
EU-landen akkoord met voorstel verlagen beschermde status wolf

Een meerderheid van ambassadeurs van EU-landen steunde woensdag een voorstel van de Europese Commissie om de beschermingsstatus van de wolf te verlagen. Een cruciale stap om de jacht op het dier in de Europese Unie mogelijk te maken.

Een wolf op de Veluwe. beeld ANP, Otto Jelsma
Een wolf op de Veluwe. beeld ANP, Otto Jelsma

Van de 27 EU-landen stemden alleen Spanje en Ierland tegen het voorstel om de beschermingsstatus van de wolf te verlagen van ”strikt beschermd” naar ”beschermd”. Donderdag nemen de EU-ministers een definitief besluit.

Het Commissievoorstel  waarover woensdag werd gestemd, volgde in december 2023 op een resolutie van een jaar eerder waarin het Europees Parlement de Commissie opriep de status van de wolf te verlagen. Nadat wolf GW950m de pony van Ursula von der Leyen doodbeet, keerde de Commissievoorzitter zich ook tegen de beschermde status van het dier. Datzelfde jaar volgde een Commissievoorstel.

Tevreden

Ruim 300 natuurorganisaties –waaronder het Wereld Natuur Fonds (WWF)– riepen maandag in een brief de EU-ambassadeurs op tegen het plan te stemmen en noemden het Commissievoorstel „politiek gemotiveerd”.

SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen –mede-initiatiefnemer van de resolutie waarmee het Parlement in 2022 opriep de beschermingsstatus van de wolf te verlagen– is juist blij dat nu ook de lidstaten akkoord zijn met het voorstel. Hij noemt het „goed en noodzakelijk dat er meer flexibiliteit komt rondom het beheer van de wolf”. Ook BBB-Europarlementariër Sander Smit reageert verheugd op het besluit van de lidstaten.

„Het is goed en noodzakelijk dat er meer flexibiliteit komt rondom het beheer van de wolf” - Bert-Jan Ruissen, SGP-Europarlementariër

Ondanks het besluit van woensdag ‘geniet’ de wolf voorlopig echter nog van zijn ”strikt beschermde” status. Eerst moet Brussel het voorstel tot aanpassing inbrengen bij het secretariaat van de Conventie van Bern, het verdrag uit 1979 waarin bescherming van de wolf is vastgelegd. Het secretariaat vergadert in december.

Mocht dat akkoord gaan met aanpassing, dan is het aan de Commissie om een voorstel te doen tot herziening van de Habitatrichtlijn. Intussen zouden lidstaten wel beheermaatregelen mogen nemen, zegt de Commissie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
De wolf

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer