Groen & duurzaamheidWolf
Hoe bescherm je schapen het beste tegen een hongerige wolf?

De wolf in Nederland is een blijver. Maar het is een vleeseter, dus ook een bijter. Hoe kun je vee het beste beschermen tegen dit roofdier?

Er zijn subsidies verkrijgbaar die de kosten van een wolvenraster grotendeels of helemaal vergoeden.
Er zijn subsidies verkrijgbaar die de kosten van een wolvenraster grotendeels of helemaal vergoeden.

Wie ooit heeft gezien welke verwoesting een wolf kan aanrichten in een weiland met bijvoorbeeld schapen, krijgt dat beeld niet snel van zijn of haar netvlies. Het Reformatorisch Dagblad is terughoudend met het plaatsen van foto’s van gedode of gewonde schapen, omdat ze te gruwelijk zijn om te zien.

Een logische reactie op zo’n slachtpartij is: de wolf moet weg uit Nederland. Dat zal echter niet snel gebeuren, omdat die de status heeft van een strikt beschermd dier, dat niet geschoten mag worden. Hoewel talloze Nederlanders hem liever zien gaan dan komen, is de wolf in Nederland een blijvertje.

Wel gaan er steeds meer stemmen op, bijvoorbeeld vanuit de provincies, om de wolvenpopulatie te beheren. Net zoals we in Nederland ook andere wildpopulaties beheren door middel van de jacht, bijvoorbeeld edelherten, wilde zwijnen en reeën.

Omdat de wolf een zeer beschermd dier is, zou het nog wel eens jaren kunnen gaan duren voordat er echt wolven in Nederland kunnen worden afgeschoten, als het er al van komt. Kijk naar het verjagen van een te makke wolf door middel van het schieten met een verfkogel. Dat wordt keer op keer tegengehouden omdat een organisatie zoals de Faunabescherming rechtszaken aanspant. Er zit dus voorlopig niets anders op dan te leren leven met de wolf in Nederland.

Veehouders in wolvenprovincies zoeken sinds de komst van het roofdier in 2019 naar de beste manier om hun vee te beschermen. Waar vroeger een sloot of een simpel prikdraad voldoende was als afscheiding, moeten er nu duurdere maatregelen getroffen worden (zie kaders). Maar, zoals een woordvoerder van wolvenbureau BIJ12 zei: „Wolfwerende maatregelen zijn er genoeg, maar wolfproof, oftewel een volledige garantie om schade te voorkomen, is er niet één.”

„Wolfwerende maatregelen zijn er genoeg, maar wolfproof, oftewel volledige garantie tegen schade, is er niet één” - Woordvoerder wolvenbureau BIJ12

Er zijn subsidies verkrijgbaar die de kosten grotendeels of helemaal vergoeden. Zo heeft de provincie Gelderland vanaf 11 april van dit jaar een nieuwe subsidieregeling opengesteld voor wolfwerende rasters. Daar is direct volop gebruik van gemaakt.

Voor 11 april waren er 77 aanvragen, daarna meldden zich 250 houders van weidedieren die een wolfwerend raster willen plaatsen. Dan gaat het om ruim 39.000 meter raster voor een bedrag van bijna 850.000 euro waarmee zo’n 10.000 dieren beter beschermd zijn tegen de wolf. In totaal heeft de provincie Gelderland 3 miljoen euro in deze pot zitten voor de komende drie jaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer