Binnenland

Gemeente Westland wil na weigering nu toch asielzoekers opvangen

De gemeente Westland wil toch asielzoekers opvangen. Westland liet begin dit jaar nog weten geen plek te hebben voor asielzoekers. Het college van burgemeester en wethouders heeft nu echter in een brief aan de gemeenteraad gemeld toch mogelijkheden te zien „voor circa 20 procent van de opgelegde asielplekken”, wat neerkomt op ongeveer 140 vluchtelingen.

ANP
24 September 2024 23:06Gewijzigd op 24 September 2024 23:49

Nadat begin dit jaar de spreidingswet was aangenomen door de Eerste Kamer, bedoeld om het benodigde aantal opvangplaatsen te verdelen over het land, publiceerde het Rijk een ‘indicatieve verdeling’ per gemeente. Daarin staat dat Westland 702 plekken moet regelen. De gemeenteraad nam eind januari echter een motie aan met de boodschap dat de spreidingswet „niet inpasbaar” is in Westland.

De tuinbouwgemeente, die bestaat uit elf kernen met in totaal ongeveer 115.000 inwoners, vangt al jaren geen asielzoekers op. Westland zorgt wel voor de huisvesting van zogeheten statushouders (asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen) en biedt onderdak aan 1300 vluchtelingen uit Oekraïne. Ook wonen er ongeveer 5000 arbeidsmigranten.

Het college biedt nu toch aan om ongeveer 140 asielzoekers te huisvesten, ook om te voorkomen dat het Rijk mogelijk de regie overneemt. „Ons college heeft in zo’n geval geen zeggenschap meer en staat buitenspel bij deze opgave.” Westland zegt „op een later moment” te moeten bepalen waar de asielzoekers opgevangen kunnen worden. De gemeenteraad, waarvan de meerderheid tegen asielopvang is, kan locaties afwijzen of er een negatief advies over geven.

Het aanbod van Westland komt enkele dagen voordat de zogeheten regietafel Haaglanden - waar Westland samen met onder meer Den Haag, Delft en Zoetermeer onderdeel van is - een regionaal opvangplan opstuurt naar de provincie Zuid-Holland. Wouter Kolff, de commissaris van de Koning, moet voor 1 november een totaaloverzicht van de opvangmogelijkheden in zijn provincie indienen bij minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie). Zuid-Holland heeft de opdracht om voor bijna 20.000 plekken te zorgen.

Het nieuwe kabinet heeft aangekondigd de spreidingswet te willen intrekken, maar vooralsnog is die gewoon van kracht. „Totdat er een ander besluit is genomen, zal ons college zich aan de wet houden”, meldt het Westlandse gemeentebestuur.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer