Binnenland
Groningen experimenteert met zelfrijdende bus 

In Groningen wordt dit najaar een zelfrijdende bus uitgebreid getest. Het gaat om een bestaande streekbus van vervoersmaatschappij Qbuzz, waar techniek van een Nederlandse bedrijf is ingebouwd. Vanaf volgende maand rijdt het voertuig op het busdepot van Qbuzz in Groningen. Het is de bedoeling dat de bus later dit jaar gaat rijden op de busbaan op de Peizerweg in Groningen.

ANP

De bus is deze week voor het eerst in het openbaar te zien op InnoTrans, een Europese vakbeurs voor transportinnovatie in Berlijn. In november kan een breed publiek de zelfrijdende bus aanschouwen op het busdepot van Qbuzz.

In de bus is techniek ingebouwd van het bedrijf robotTUNER, die in elke bestaande bus kan worden geplaatst. De ‘open source’-techniek wordt beschikbaar gesteld aan alle openbaarbaarvervoerbedrijven, meldt de provincie.

Zelfrijdend vervoer biedt in de toekomst oplossingen om toch te blijven rijden op plaatsen waar dat anders financieel en operationeel niet langer haalbaar is, aldus Groningen. Op eenvoudige trajecten kunnen bussen autonoom rijden, wat de bereikbaarheid en leefbaarheid van de provincie ten goede komt. Automatisch openbaar vervoer is geen vervanging van chauffeurs maar een aanvulling, benadrukt de provincie. Met zelfrijdend vervoer kunnen de beschikbare chauffeurs „efficiënter” worden ingezet.

Het project is onderdeel van de landelijke samenwerking op het gebied van Automatisch Openbaar Vervoer (AOV).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer