Binnenland
Bijna 31 miljoen museumbezoeken in 2023

De 475 musea aangesloten bij de Museumvereniging hebben vorig jaar in totaal 30,9 miljoen keer iemand op bezoek gehad. Van al die visites werden er 23 miljoen door Nederlanders afgelegd, de overige 8 miljoen door buitenlanders. Een vijfde van de bezoeken werd gebracht door jongeren tot en met 18 jaar.

ANP

Het jaar 2019 was het absolute topjaar met 32,6 miljoen bezoeken. In 2022, toen corona het land nog deels in de greep had, waren er in totaal 23,5 miljoen visites.

Van de bijna 31 miljoen museumbezoeken in 2023 waren er 9,5 miljoen met een Museumkaart. De Museumvereniging maakt uit de cijfers op dat „er in de Nederlandse samenleving een breed draagvlak bestaat voor de museumsector”. Maar er blijven zorgen. „Het herstel over de hele sector genomen is broos en vindt vooral plaats bij de middelgrote en grote musea. Kleine en middelkleine musea hebben het gemiddeld moeilijk”, aldus de museumclub.

„Door continue stijgende kosten piept en kraakt de sector op veel plekken terwijl we haar juist willen beschermen en koesteren. Musea zijn geen luxeproducten, de collecties zijn van ons allemaal. Essentieel dus dat er in deze precaire fase geen onverstandige btw-verhoging komt en dat subsidies netjes geïndexeerd worden, zodat het publiek kan blijven komen”, aldus verenigingsdirecteur Vera Carasso.

Ze wijst op het grote belang van vrijwilligers, zonder wie de toestand beroerder zou uitpakken. „Ruim 26.000 museumvrijwilligers voeren betekenisvol en waardevol werk uit in de museumsector. Ze zijn overal in de organisaties te vinden; van winkelmedewerker tot rondleider, onderzoeker, toezichthouder en zelfs museumdirecteur. Ze doen hun werk vakkundig, met passie en zijn trouw aan hun museum. Uit onderzoek blijkt dat het vele werk dat de vrijwilligers in 2023 verrichtten de musea naar schatting tussen de 66 en 123 miljoen euro had gekost als het was uitgevoerd door betaalde krachten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer