Binnenland
Poolse ambassadeur ‘geraakt’ door Airborne-herdenking Ede

De Poolse ambassadeur in Nederland, Margareta Kassangana, is geraakt door de Airborne-herdenking op de Ginkelse Heide bij Ede. Dat laat ze na afloop van de herdenkingsplechtigheid weten aan het ANP. „Wij zijn erg trots op de Poolse parachutisten die tachtig jaar geleden onderdeel waren van het Britse leger”, zegt ze. „Velen van hen zijn hier gesneuveld voor de vrijheid van Nederland. Zij vochten voor Nederland, maar ook voor Polen.”

ANP

Op de Ginkelse Heide zijn zaterdag de ruim 2000 geallieerde parachutisten herdacht die daar in september 1944 werden gedropt tijdens Operatie Market Garden. Onderdeel van datzelfde bevrijdingsoffensief was de dropping van ongeveer 1500 militairen van de 1e Poolse Onafhankelijke Parachutisten Brigade boven het nabijgelegen Driel. De Polen kregen pas begin deze eeuw eerherstel voor die bijdrage tijdens Market Garden.

Ambassadeur Kassangana zegt desondanks dat ze „persoonlijk echt geraakt” is door de manier waarop Nederlanders de rol van de Poolse parachutisten herdenken. Ze vertelt dat ze afgelopen week onder andere in Terneuzen en Axel is geweest, twee plaatsen die in de Tweede Wereldoorlog door Polen zijn bevrijd van de Duitse bezetting.

„Ik zie veel lokale initiatieven”, aldus Kassangana. „In de plaatsen en regio’s die door Polen zijn bevrijd, wordt die herinnering levend gehouden, dat zie ik wel. Wat we graag willen is dat die erkenning over heel Nederland wordt verspreid, ook op scholen.”

Later op zaterdag is er op het Polenplein in Driel ook een herdenking van Market Garden, waarbij wordt stilgestaan bij de Poolse parachutisten die tijdens Operatie Market Garden hun leven hebben gegeven. Premier Dick Schoof houdt daar een toespraak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer