Binnenland
Grote muntschat uit Romeinse tijd gevonden in Limburg

In Limburg zijn zo’n 3600 munten uit de Romeinse tijd gevonden. Dat bevestigt de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed na berichtgeving van de regionale omroep L1. Het gaat volgens een woordvoerder om vooral bronzen munten die in de vijfde eeuw na Christus in de grond zijn begraven. „Het gaat waarschijnlijk om de grootste vondst die ooit in Limburg is gedaan.”

ANP

De muntschat werd al in 2023 ontdekt door iemand met een metaaldetector. „Die heeft na het vinden van de eerste munten meteen de autoriteiten ingeschakeld. Een gespecialiseerde stichting heeft de schat veiliggesteld en daardoor is er veel meer archeologische winst te behalen met deze vondst. Een mooi voorbeeld van hoe iemand met een metaaldetector te werk moet gaan. Wij zijn daar erg blij mee”, aldus de Rijksdienst.

Omdat het om bronzen, en niet zilveren of gouden exemplaren gaat, zijn de munten niet veel waard. „Bovendien zijn ze er niet zo heel goed aan toe”, zegt de woordvoerder. Een bedrijf in Heerlen maakt ze schoon en zal ze conserveren. Een muntexpert uit Leiden onderzoekt ze verder. „Zo weten we bijvoorbeeld dat er vervalsingen tussen zitten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer