Economie
Coca-Cola investeert flink in door crisis getroffen Nigeria

Coca-Cola investeert de komende vijf jaar 1 miljard dollar in Nigeria. Het Amerikaanse frisdrankconcern verwacht namelijk „aanzienlijke sociale en economische vooruitgang” nu het West-Afrikaanse land probeert de economie te herstellen van een diepe crisis.

ANP

De aankondiging is een opsteker voor Nigeria, dat op zoek is naar buitenlandse investeringen. Coca-Cola heeft aangegeven dat de investering ondersteuning zal bieden aan tal van bedrijven waar het zaken mee doet, waaronder „leveranciers, distributeurs, retailers en recyclers”.

Nigeria is het meest bevolkte land van Afrika, maar het zit in een diepe economische crisis. De problemen ontstonden na hervormingen die president Bola Tinubu doorvoerde nadat hij in mei 2023 aan de macht was gekomen.

Zo maakte de president een einde aan de subsidiëring van brandstoffen, waarna de benzineprijzen verdrievoudigden. Ook is de Nigeriaanse munt naira fors in waarde gedaald, terwijl de kosten voor levensonderhoud flink zijn opgelopen.

Verschillende multinationals hebben hun activiteiten in Nigeria al gestaakt. Ze wezen op de uitdagende zakelijke omgeving en gebrek aan toegang tot buitenlandse valuta.

Coca-Cola zit al lang in Nigeria. Coca-Cola’s bedrijf in het land, de Nigerian Bottling Company, werd in 1951 geregistreerd. In 2019 nam het concern ook de lokale drankenfabrikant Chi Limited over, nadat het in 2016 eerst een belang van 40 procent in het bedrijf had gekocht voor 240 miljoen dollar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer