Buitenlandhezbollah
Israël zegt zo’n 10 topfiguren Hezbollah te hebben gedood

Het Israëlische leger heeft verklaard dat het bij de aanval op Beiroet vrijdagmiddag rond de tien hooggeplaatste Hezbollahleden heeft gedood. Volgens Israël was onder de doden commandant Ibrahim Aqil van het Radwan Regiment, een elite-eenheid van de sjiitische beweging.

ANP
Hulpdiensten in Beiroet op de plaats waar vrijdagmiddag een Israelische aanval plaatshad. beeld AFP, ANWAR AMRO
Hulpdiensten in Beiroet op de plaats waar vrijdagmiddag een Israelische aanval plaatshad. beeld AFP, ANWAR AMRO

De aanval waarbij een grote explosie plaatsvond was in het zuiden van de Libanese hoofdstad. Media meldden vlak na de aanval al dat Aqil het doelwit zou zijn geweest en bij de aanval was omgekomen. Volgens Israël bereidden Aqil en de andere gedode commandanten van het Radwan Regiment een aanval op het noorden van Israël voor, waarbij ze „van plan waren Israëlische gemeenschappen te infiltreren en onschuldige burgers te vermoorden”.

De Verenigde Staten hadden een beloning van 7 miljoen dollar uitgeloofd voor informatie die naar Aqil zou leiden. Hij werd gezocht voor de aanslagen in 1983 op de Amerikaanse ambassade en Amerikaanse barakken in Beiroet. Daarbij kwamen honderden mensen om het leven.

Aqil zou ergens rond 1960 zijn geboren in een dorpje in de Bekavallei. Hij zou sinds de oprichting van Hezbollah begin jaren 80 bij de sjiitische beweging zijn betrokken. Aqil zou eerder op vrijdag uit het ziekenhuis zijn ontslagen nadat hij deze week gewond was geraakt bij de grootschalige aanval op Hezbollahs communicatieapparatuur.

Aqil is het tweede lid van de Jihad Raad, het belangrijkste militaire orgaan van Hezbollah, dat in korte tijd is omgekomen. In juli doodde Israël al de belangrijke commandant Fuad Shukr.

Bij de Israëlische aanval zijn volgens Libanese autoriteiten zeker twaalf doden en meer dan zestig gewonden gevallen, onder wie kinderen. De Iraanse ambassade in Libanon sprak op sociale media van „Israëlische waanzin die alle perken te buiten gaat”. Iran is een bondgenoot van Hezbollah.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer