Dat het klimaatdoel voor 2030 voor het eerst binnen bereik komt „stemt hoopvol”, reageert de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). „We gaan de goede kant op, maar alleen als we door blijven rennen in de uitvoering van de energietransitie kunnen we de doelen halen”, reageert de brancheorganisatie.
Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) ziet de verlaging van de broeikasgasuitstoot met alle plannen van het kabinet in 2030 46 tot 57 procent lager uitkomen. Als alles meezit, kan het doel van 55 procent minder uitstoot ten opzichte van 1990 worden gehaald.
De NVDE ziet nog wel „hobbels op de weg”. Zo zitten regels over de bescherming van vleermuizen de isolatiesector in de weg. Vleermuizen gaan vaak in spouwmuren zitten en de Raad van State bepaalde onlangs dat daar goed onderzoek naar moet worden gedaan, voordat de muur wordt gevuld met isolatiemateriaal.
De NVDE zegt dat hierdoor „de isolatiesector op zijn gat ligt”. En dat is juist „op een moment dat snelle isolatie keihard nodig is om te zorgen dat mensen hun energierekening kunnen betalen en om de klimaatdoelen in de gebouwde omgeving te halen.”
Ook tijdrovende vergunningsaanvragen en het stikstofbeleid blijven vertragende factoren. De NVDE pleit ervoor om duurzame energieprojecten vrij te stellen van strenge stikstofregels; enige stikstofuitstoot in de bouwfase moet wat de organisatie betreft worden toegestaan. Zeker voor projecten die op de lange termijn veel CO2- en stikstofuitstoot voorkomen.