RMU: Blij dat gezinnen met kinderen erop vooruitgaan
De ene club juicht, de andere mort. Het dinsdag gepresenteerde regeerakkoord roept bij maatschappelijke organisaties wisselend commentaar op. Een selectie van reacties, onder meer van orthodox-christelijke instanties.
De christelijke vakorganisatie RMU: „Gezinnen met kinderen gaan erop vooruit, vooral modaal verdienende eenverdieners met kinderen merken dit in hun portemonnee. De RMU is blij met deze belangrijke wending voor kostwinners, nadat jarenlang de kloof tussen een- en tweeverdieners steeds is vergroot. Maar er is nog steeds sprake van een flinke kloof: de RMU roept het kabinet ertoe op die te verkleinen.
Het is heel goed dat het nieuwe kabinet geen voorstellen doet om voltooid leven ruimte te geven. Elk mensenleven is een uniek en waardevol schepsel van God. Zij die het leven niet meer zien zitten, moeten we geen doodspil geven, maar met liefdevolle zorg omringen. Steeds meer mensen in de zorg maken duidelijk niet bereid te zijn mee te werken aan het beëindigen van levens.”
VBOK: „Het regeerakkoord stemt voor wat het ongeboren leven betreft tot dankbaarheid. Heel positief is dat de coalitie 53 miljoen euro beschikbaar stelt voor preventie en ondersteuning bij onbedoelde (tiener)zwangerschappen: 15 miljoen per jaar tijdens deze kabinetsperiode en 8 miljoen structureel. Nu, in 2017, is dat 2 miljoen. De verhoging van de financiering is geweldig nieuws, omdat door goede preventie onbedoelde zwangerschappen –en daarmee ook abortussen– voorkomen kunnen worden. Meer geld voor ondersteuning vergroot de mogelijkheden om onbedoeld zwangere vrouwen beter en intensiever te begeleiden. Om hen aan te moedigen hun zwangerschap niet af te breken en te kiezen voor een leven met hun kind. Tegelijk laat het nieuwe kabinet de medisch-ethische ontwikkeling rond embryoselectie en stamcelonderzoek doorgaan. Dat geeft toch een wat knagend vertrouwen voor de toekomst.”
Woord en Daad: „We zijn blij dat dit kabinet de trend van aanhoudende megabezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking keert. Na jaren van alsmaar wegstrepen, zet dit kabinet jaarlijks meer dan 400 miljoen euro extra opzij voor het aanpakken van de grondoorzaken van armoede en migratie. Woord en Daad hoopt dat de weg omhoog voor de langere termijn weer ingeslagen is. Ontwikkelingssamenwerking is een van de middelen om samen iets te doen aan oorzaken van hardnekkige armoede. Het is essentieel om Afrikaanse jongeren kansen te geven om te werken aan hun toekomst in eigen land, juist als anders migratie naar Europa hun enige hoop zou zijn. Wel hopen we dat dit kabinet krachtig blijft inzetten op Afrikaanse landen beneden de Sahara, en niet alleen focust op het Midden-Oosten en Noord-Afrika.”
Kinderrechtenorganisaties Defence for Children, Save the Children en Unicef Nederland: „We zijn zeer bezorgd over de effecten van het regeerakkoord op vluchtelingen- en migrantenkinderen. Het is onacceptabel dat kinderen na meer dan vijf jaar verblijf in Nederland worden uitgezet. De langdurige onzekerheid en stress maken kinderen letterlijk ziek. Dit kan niet nog een regeerperiode voortduren.
De jaarlijkse quota van 500 genodigde vluchtelingen wordt met 250 verhoogd naar 750. In een wereld waar meer dan 65 miljoen mensen op de vlucht zijn voor oorlog en vervolging is dit een kleine druppel op een grote gloeiende plaat.”
CNV Onderwijs: „De teleurstelling over het regeerakkoord is groot. Na de grootste onderwijsstaking ooit hadden we dit echt niet verwacht. Er is 1,4 miljard nodig om in het primair onderwijs de lerarensalarissen te ver- hogen en de werkdruk aan te pakken, om zo kwalitatief goed onderwijs te kunnen bieden. Het nieuwe kabinet komt in het regeerakkoord met veel te weinig.”
Bouwend Nederland: „We zijn opgetogen dat het nieuwe kabinet de komende drie jaar 2 miljard euro uittrekt voor verbeteringen in de infrastructuur.
Daarna wordt het budget structureel met 100 miljoen euro per jaar verhoogd. Investeringen zijn pure noodzaak voor het versterken en toekomstbestendig maken van de infrastructuur.”
VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland: „De plannen voor het verbeteren van het ondernemersklimaat, de extra investeringen en de lastenverlichting maken ons land sterker. Een flink aantal sectoren krijgt echter te maken met de negatieve effecten van het verhogen van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent. Dat had beter achterwege kunnen blijven. We moeten nog zien of die via andere belastingmaatregelen voldoende gecompenseerd wordt.”
Visserijorganisatie VisNed: „De nieuwe regering heeft oog voor de visserijsector. Wij zijn verheugd dat er in het regeerakkoord staat dat een EU-verbod op pulskorvisserij moet worden voorkomen en dat de aanlandplicht moet worden versoepeld zodra er alternatieven zijn die hetzelfde doel dienen.”