Nieuw servies voor koning Willem-Alexander
Koning Willem-Alexander heeft deze maand een nieuw servies in gebruik genomen. Het wordt gebruikt bij grote diners.
Een nieuw servies was nodig, omdat het oude servies ruim veertig jaar in gebruik was en de aantallen zo begonnen terug te lopen dat het niet meer mogelijk was om de wenselijke aantallen gasten te ontvangen, zo deelde de Rijksvoorlichtingsdienst vorige week mee. Het oude serviesgoed kon niet meer worden geleverd.
En er moet wel een compleet zijn als er een buitenlands staatshoofd of een andere hoge gast op bezoek komt. Dergelijke diners, zoals staatsbanketten, vinden gemiddeld zo’n zes- à achtmaal per jaar plaats, meldde het hof.
En als er zo’n diner wordt gehouden, is er ook flink wat nodig: voor de grootste diners ten minste 275 complete veertiendelige couverts. Een gast die aanzit krijgt negen serviesdelen en vijf soorten glazen voor zich. Om dergelijke aantallen ook in de komende decennia te kunnen waarborgen, zijn nu door de koning 350 couverts besteld. Er kan dus wat kapot vallen voordat een volgende bestelling nodig is.
Beatrix
Vroeger was het gebruikelijk dat bij het aantreden van een nieuw staatshoofd nieuw servies werd aangeschaft. Hier is van afgeweken door koningin Beatrix. Het gegeven dat koning Willem-Alexander is aangetreden was op zichzelf niet de reden voor nieuw serviesgoed, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst. Het lange en intensieve gebruik en met name het teruglopen in aantallen van het oude serviesgoed vormden de aanleiding voor de bestelling.
Het servies en glasservies zijn beide ontworpen door een Nederlandse ontwerper en geproduceerd door een Nederlandse fabrikant. Het gaat om een negendelig servies dat is ontworpen in de traditie van het Delfts blauw. Er zijn „originele karakteristieken” gebruikt, maar ook nieuwe elementen, die de verbinding verbeelden tussen het Huis van Oranje, vorst en samenleving. De ijsvogel, oranjebloesem en geometrische patronen komen samen tot een ensemble. Het servies kreeg de naam ”Blossom Panache” mee. Delfts blauw wordt gekenmerkt „door stillevens met gelaagde blauwschakeringen.” In de compositie is de oranjebloesem in een speels gedrapeerd boeket verwerkt, waartussen de ijsvogel van tak naar tak vliegt.
De ijsvogel verwijst naar de tekst die op de achterkant van het servies is aangebracht: ”Saevis tranquillus in undis”. Vrij vertaald: ”zich stevig staande houden in woelige baren”. Deze tekst was de lijfspreuk van Willem van Oranje en verwijst naar de woelige baren waar de ijsvogel zijn nest op bouwt. Koning Willem-Alexander heeft hier in zijn inhuldigingsspeech aan gerefereerd.
Op de borden staat het monogram van de koning met de koninklijke kroon. Het monogram en de randen van de borden zijn aangebracht in goud. Dit geldt ook voor het keurmerk aan de achterzijde, dat normaal gesproken in blauw wordt weergegeven.
Glasservies
Een nieuw glasservies was nodig omdat het oude glaswerk waarvan de afgelopen eeuw gebruik werd gemaakt ook sterk terugliep in aantallen. In 2012 is onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om dit glaswerk aan te vullen. Helaas bleek dit niet mogelijk. Toen is ervoor gekozen om het ”Huwelijks Kristalservies” dat Willem-Alexander en Máxima voor hun huwelijk hebben gekregen, verder uit te breiden. Het monogram in het glaswerk is aangebracht door middel van zandstralen.
De vernieuwing heeft ook te maken met een algehele modernisering van het hof. Zo werd eerder deze maand ook bekend dat de lakeien een nieuw, eigentijds dagelijks tenue hebben gekregen. Lichter van kleur –koningsblauw met accenten van Nassaublauw– en ook lichter van materiaal, hetgeen veel prettiger draagt.