Mensen gooien steeds vaker afval in textielcontainers
Huisafval, potten verf, etensresten: mensen gooien steeds vaker hun afval in textielcontainers. Gaat dat per ongeluk of heeft het te maken met gemakzucht?
De medewerkers van het sorteercentrum van textielinzamelaar Sympany komen het regelmatig tegen op de sorteerband: ander afval tussen de oude kleding.
In Harderwijk kwam er een vuilniszak met paardenpoep voorbij, in Utrecht liepen de maden over de verzamelband omdat mensen etensresten in de textielcontainer hadden gegooid en in Assen moest de sorteerband zelfs een tijd stopgezet worden omdat alles onder de gele verf zat. De verf heeft kilo’s goed herbruikbare kleding aangetast waardoor die waardeloos zijn geworden.
Stank
Het fenomeen is helaas niet nieuw. Ook bij ReShare, de textielinzamelaar van het Leger des Heils, vinden medewerkers regelmatig viezigheid tussen het textiel. „Het verschilt per gemeente hoeveel het is, maar gemiddeld is zo’n 10 procent afval dat er niet in hoort”, zegt een woordvoerder van het Leger des Heils. „Dat varieert van huishoudelijk afval tot slachtafval. Voor ons is dat heel vervelend, want het afval ligt er vaak een aantal dagen in en zeker in de zomer gaat het flink stinken of komen er maden op. Een deel van de kleding is dan niet meer bruikbaar.”
Daarnaast zorgt het restafval regelmatig voor vervelende arbeidsomstandigheden in de sorteercentra. Bij Sympany stonken de afvalzakken met huisvuil zo erg dat de lucht uren bleef hangen in het sorteercentrum, ondanks het feit dat de grote deuren van de loods tegenover elkaar open stonden. Marc Vooges, directeur van Sympany: „Medewerkers die hiermee worden geconfronteerd zijn heel wat gewend, maar het blijft een vieze klus.”
Gratis optie
De directeur vraagt zich af waarom mensen dit soort afval in een kledingbak doen. „Is het puur gemakzucht? Willen ze niet betalen voor het afstorten van vuil? Of is het afvalsysteem in sommige gemeenten niet duidelijk genoeg voor inwoners?”
Bij het Leger des Heils vermoeden ze dat het te maken heeft met een combinatie van verschillende factoren. „Mensen gooien niet altijd bewust hun afval in de textielbak, soms gaat het gewoon per ongeluk. Aan de andere kant moeten inwoners van sommige gemeenten geld betalen om hun afval kwijt te kunnen, en onze containers zijn dan een handige gratis optie.”
Maatregelen
Preventie is lastig, de textielinzamelaars kunnen de containers niet altijd onder toezicht houden. „We proberen goed te communiceren wat er wel en niet in mag, meer kunnen we niet doen,” zegt het Leger des Heils.
Sympany wil in gesprek gaan met gemeenten om te bekijken of maatregelen mogelijk zijn. Marc Vooges: „Wanneer bekend is welke specifieke containers tot veel overlast leiden, kunnen we bekijken of we de onverlaten kunnen opsporen.”
Hij geeft een tip aan mensen die de textielcontainer wel gewoon voor het goede doel gebruiken. „Gooi uw kleding weg in goed afgesloten plastic tassen, dan weten we dat het textiel niet besmet raakt met eventuele viezigheid. Gelukkig komt het meeste gedoneerde textiel goed terecht.”