Hackers zijn doorgaans geen boeven die vanaf hun zolderkamertje argeloze internetgebruikers geld of gegevens willen ontfutselen. Vaker zijn het vriendelijke, sociale mensen. Eén keer in de vier jaar gaat een deel van die hackersgemeenschap kamperen in Zeewolde.
Techniekliefhebbers van alle leeftijden en van over de hele wereld zijn sinds vrijdagmiddag bij elkaar op het evenement SHA2017, dat tot dinsdag duurt. De tentbewoners hebben toegang tot internet dat 200 keer sneller is dan gebruikelijk in Nederland. Volstrekt nutteloos voor de gewone consument, omdat de up- en downloadsnelheid de rekencapaciteit van de computer ver overstijgt. Maar toch is dit een droom voor iedere rechtgeaarde digitale techneut.
Vrijwilligers van de organisatie legden niet alleen een eigen glasvezelnetwerk aan, maar ook een eigen serverpark, een telefoniesysteem en gsm-toren. En iedereen heeft een nickname, een zelfgekozen bijnaam.
Als geen ander zijn de bezoekers zich bewust van de kansen en gevaren van nieuwe technologieën. Hacker Fischer –Barry van Kampen– kocht pas een nieuwe keuken. Hoewel hij dol is op gadgets, kocht hij geen oven die verbonden is met internet. „Iemand die kwaad wil, kan zo brand veroorzaken.”
Want een slimme oven is –net als alle andere apparaten die aan het internet zijn verbonden– te hacken. Normaal gesproken is de oven volgens Van Kampen elektronisch op een maximale temperatuur begrensd. „Zet de begrenzing uit en je oven wordt 600 graden. Dan krijg je vanzelf fik.”
Het voorbeeld staat niet op zichzelf. Vrijdag meldde de Volkskrant dat de omvormers van zonnepanelen eenvoudig zijn te hacken. Een kwaadwillende zou in mum van tijd de levering van energie aan het net kunnen stopzetten. Met een stroomstoring in heel Europa als gevolg. En vanachter een computer konden hackers in het verleden ook een sluisdeur openzetten, een tram laten ontsporen en een haven platleggen.
De Italiaanse Mastro Gippo ligt niet wakker van zulke horrorscenario’s. Met zijn zelfrijdende Tesla kwam hij naar Nederland, met maar één doel: mensen vinden die zijn auto kunnen hacken. Een Teslarijder kan met een app op de smartphone zijn deur openen en zijn motor starten, maar Gippo wil meer. De komende dagen hoopt hij zijn wagen te kunnen besturen vanaf zijn smartphone. Helemaal onverdienstelijk zijn de hackpogingen die hij tot nu toe ondernam, niet geweest. Hij ontwikkelde al een ‘kampeermodus’. „Ik kan in de auto slapen terwijl het airconditioningsysteem blijft draaien”, zegt hij trots.
Is de Italiaan niet bang dat een kwaadwillende de besturing van zijn auto overneemt en die vakkundig tegen een boom parkeert? Welnee. „Eleon Musk, de topman van Tesla, heeft zijn bedrijf vanuit het niets opgebouwd. Het is logisch dat de software kinderziektes heeft. Dat wordt wel beter.”
De it’er Robin Edgar denkt daar iets anders over. „Systemen blijven altijd kwetsbaar. Maar ze brengen ons ook vooruitgang. We kunnen moeilijk weer met paard-en-wagen gaan rondrijden. En trouwens, als iemand een paard een wortel voorhoudt, doet die ook niet meer wat je wilt.”
Hacker Van Kampen hoopt dat hackers meer ruimte krijgen om ongestraft beveiligingslekken aan de kaak te stellen. Officieel is inbreken in computers namelijk strafbaar. Maar er zijn ook hackers die niet zozeer een systeem willen binnendringen, maar graag het bedrijf erop willen wijzen dat het lek bestaat. Dit zijn zogenoemde ethische hackers. Sinds een aantal jaar is er in Nederland een richtlijn die zorgt dat zij niet worden vervolgd.
Zelf hackt Van Kampen op uitnodiging van bedrijven. Wie zijn klanten zijn, houdt hij liever voor zich. „Maar we hebben digitale wapens in handen.”