Een offlinezone op plaatsen waar jongeren samenkomen is een prima oefenplaats voor het maken van echt contact, stelt Steven Middelkoop.
Iedereen zit met een smartphone voor de neus op een verjaardag. Behalve Nienke Kiesbrink (17) uit IJsselmuiden. Achteraf is ze blij dat ze op haar twaalfde geen telefoon kreeg.
Zo'n 25 studenten van het Basisjaar van de Evangelische Hogeschool in Amersfoort gaan donderdag 7 dagen, 24 uur per dag volledig offline. Een detox-experiment. De studenten willen kijken welk effect dit op hen heeft.
Have smartphones destroyed a generation? Dat is de alarmerende vraag die prof. Jean M. Twenge stelt in een publicatie over jongerengedrag. De vraag komt voort uit 25 jaar onderzoek.
Onlangs zijn de nieuwe iphones gepresenteerd, met als paradepaardje de iPhone X. Het bijzondere aan deze telefoon is de Face-ID-technologie. Met deze techniek kun je je telefoon ontgrendelen door een scan van je hoofd te maken. Er kwamen direct veel vragen over de veiligheid en de privacy van dit systeem.
Bijna acht op de tien jongeren tussen 16 en 25 jaar heeft zijn of haar smartphone zo slecht beveiligd, dat kwaadwillenden er moeiteloos misbruik van kunnen maken. Een op de vijf jongeren heeft zijn smartphone zodanig beveiligd dat deze bij diefstal onbruikbaar te maken is.
Een gebruikte telefoon die werkt als nieuw, maar voor een zacht prijsje. Dat is wat de aanbieders van deze gerenoveerde smartphones je vaak willen doen geloven. Maar is zo'n aanschaf een slimme koop?
Meer dan de helft van de middelbare scholieren plaatst video's op een eigen YouTubekanaal. Vloggen is voor hen een belangrijke vorm van zelfexpressie, blijkt uit onderzoek van HEMA.
Mathilde Stevenson (21) is nu nog in bezit van een iPhone - inclusief barst. Als het exemplaar er echter mee ophoudt, zal ze snel overgaan op een ouderwetse telefoon zonder internet. "Toen ik laatst voor de zoveelste keer mijn telefoon liet vallen, was ik een week offline."
Iedereen heeft tegenwoordig wel een smartphone. Met die smartphone kun je, via Google Play of via de Appstore, apps downloaden. Zodra je de gewenste app hebt gevonden en deze wilt downloaden, moet je een aantal voorwaarden accepteren - anders kun je de app niet downloaden. Maar wat staat er eigenlijk in die voorwaarden? Meer dan jij denkt!
Subthema 'Sociale media en internet'
Over mediawijsheid en telefoongebruik.