Eerst maar eens nagaan waar zo'n telefoon vandaan komt. Tweedehands telefoons worden vaak in grote partijen opgekocht. In een werkplaats worden ze vervolgens allemaal uit elkaar gehaald en worden de onderdelen handmatig gechecked. Wanneer een onderdeel -een accu, scherm of toets- niet meer werkt, wordt die vervangen. Al dan niet door een origineel exemplaar. Veel telefoonmerken verkopen onderdelen niet los. Niet-originele onderdelen zijn soms van mindere kwaliteit.

De ene gerenoveerde telefoon is de andere niet. Je kunt een exemplaar kopen dat jarenlang intensief is gebruikt en flink is opgelapt. Maar je kunt ook geluk hebben en er eentje krijgen die nog maar even is gebruikt.
De Consumentenbond kocht  vorig jaar zes telefoons om die te testen. Vier daarvan werkten niet zoals dat hoorde. Er zat een scherm op met een lagere resolutie, de accu was zo leeg, of de homeknop was gammel. Hun advies: kijk of het prijsverschil de gok waard is.

Mocht je de gok gaan wagen, dan lever je- als de telefoon inderdaad goed werkt- ook nog eens een bijdrage aan een beter milieu. En dat is ook winst.