Omdat muziek en zang mensen boven hun zorgen en somberheid kunnen uittillen, zingen christenen in Zeeland sinds de eerste lockdown voor iedereen die het maar horen wil. Gratis natuurlijk, want zij hebben het Evangelie ook voor niets ontvangen.
Handen samen, ogen dicht. Wie opgroeit in een christelijk gezin, kent deze bidhouding. In de aanloop naar biddag vroeg Puntuit jonge passanten in het centrum van Ede: Bid jij?
Rosanne Heemskerk (22) uit Rijnsburg en Lydia Versluis (15) uit Ede hebben allebei hart voor kinderen en jongeren. Die eigenschap komt in de kerk goed van pas. „Helpen in de kerk is niet alleen voor ouderen.”
Veel jongeren die actief zijn in de gemeente, raken door de coronamaatregelen alleen maar meer betrokken bij de kerk. Jongeren die twijfelen over God en geloof, haken juist sneller af. Die conclusie trekt jeugdwerkadviseur Dirk-Jan Nijsink uit een onderzoek van de Gereformeerde Gemeenten onder circa duizend jongeren uit dat kerkverband.
Maurice Eenkhoorn (20) uit Genemuiden en Jelle Peters (21) uit Kamerik zijn graag praktisch bezig, ook in de kerk. „Dan heb ik het gevoel dat God bij mij is.”
Als het grote gebed begon, legden hij en zijn vrienden steevast hun hoofd op de bank voor hen. Om te slapen tot de dominee 'Amen' zei. Jacob Ordelman (35) trok al voor zijn achttiende de kerkdeur achter zich dicht. Door een 'Godswonder' is hij terug.
Als zijn kerkelijke gemeente van locatie wisselt, grijpt Henrik (22) zijn kans. Al langere tijd gaat hij 's morgens niet meer naar de kerk. Nu kan hij er ongezien ook 's avonds tussenuit knijpen. Geloof zegt hem niets. Van levend geloof merkt hij weinig in zijn omgeving.'Ik zat 's avonds in de kerk te slapen. Op het moment dat ik wakker was, at ik mijn rol snoep leeg.'
Herinner je je de open brief van Hanneke en Rhodé nog? Ze slaakten een noodkreet richting ouders en opvoeders om hen bij de afgrond van geloofstwijfel vandaan te halen. Jaco van den Broek meent dat de meiden een pijnlijk gemis bij opvoeders blootleggen.
Echtscheiding en familieruzies zijn de belangrijkste oorzaak voor kerkverlating bij jongeren. Dat stellen twee Amerikaanse onderzoekers in hun recent verschenen studie 'Abandoning Faith'.
Het plotselinge bericht dat een goede vriend het geloof de rug toekeerde op basis van atheïstische argumenten, kwam bij Machiel Bijl (19) uit Nunspeet hard aan. Joost van der Mel (22) uit Doornspijk ervoer zelf de kracht van het atheïsme. Nu trekken ze samen op om jongeren -'atheïst of twijfelende christen'- toe te rusten.
Subthema 'Kerkverlating'
Over twijfel, jongeren en de kerk.