De oorzaak van kerkverlating ligt niet in de omgang van orthodoxe kerken met studenten, vinden Kees van den Brink, Auke Dijkstra, Kees van Ekeren, Koos-jan de Jager, Diederick Reijersen van Buuren, Jacob van der Tang en Laurens van der Tang. Laten studenten kritisch naar zichzelf kijken.
Niet alleen ambtsdragers, maar alle gemeenteleden hebben de taak ervoor te zorgen dat jongeren de kerk als een warm nest ervaren. 'Dat hoort bij het ambt aller gelovigen.'
Aan het einde van zijn middelbareschooltijd, op 15-jarige leeftijd, besluit Lenaart van der Vlies (30) uit Papendrecht de kerk de rug toe te keren. Hij begint drugs te gebruiken en het gaat van kwaad tot erger.
Op 15-jarige leeftijd nam Lennart van der Heiden (24) uit Middenmeer (NH) afscheid van God, de Bijbel en de kerk. Het bleek niet voorgoed. Na negen jaar 'lol' keerde hij weer terug.
Om kerkverlating tegen te gaan moet elke generatie in de kerk zelf contact onderhouden met (potentiële) kerkverlaters. Die aanbeveling deed het Amerikaanse onderzoeksbureau Barna woensdag in een onderzoek en een bijbehorende publicatie over kerkverlating onder jongeren.
Driekwart van de jongeren heeft vragen over geloven en hun plek in de kerk. Jongeren die de kerk verlaten, doen dat vooral omdat ze niet uit de voeten kunnen met de vorm van geloofsbeleving in hun gemeente. Slechts een enkeling geeft aan niet meer te geloven.
Eli Stok (21) uit Vogelenzang verliet in 2008 de Gereformeerde Gemeenten om opgenomen te worden in de Rooms-Katholieke Kerk. Op dit moment studeert hij voor priester.
Tot zijn achttiende zat hij elke zondag netjes op zijn plek in de plaatselijke oud gereformeerde gemeente in Nederland. Maar vanaf zijn zestiende was het slechts vorm, omdat het moest. Het besluit van Gerard (20) om de kerk en het geloof vaarwel te zeggen, stond vast. 'Ik geloof in mezelf, niet in iets of iemand anders.'
Subthema 'Kerkverlating'
Over twijfel, jongeren en de kerk.