Alleen leerlingen in de regio midden moeten nog een week naar school. Dan heeft het hele land zomervakantie. Maar vanwege het coronavirus ziet die er dit jaar anders uit dan normaal. Twee jongeren over hun gewijzigde vakantieplannen.
Ik moet vroeg mijn bed uit. De avond van tevoren zie ik er al tegenop. Ja, nu het leven weer opstart, gaat de wekker wat eerder. De wekker om 08.00 uur zetten gaat het niet worden als ik om 07.30 op de fiets moet zitten.
Na drie maanden openden het mbo en het hoger onderwijs deze maandag weer voorzichtig de deuren voor praktijklessen en toetsen. Ook volgend studiejaar vinden de lessen nog grotendeels vanachter het beeldscherm plaats. En zelfs als de coronacrisis voorbij is, zal het onderwijs digitaler zijn dan ooit.
Nu de intelligente lockdown langzaam versoepeld wordt, hebben jongeren die ooit een depressie of angststoornis meemaakten extra risico op een terugval. Daarom is er een speciale hulplijn in het leven geroepen: de StayFine-lijn.
Ik ga weer naar school. Al weken kijk ik daar naar uit. En op de dag na Tweede Pinksterdag is het moment. Om 12.30 uur moet ik op school zijn. Het is heerlijk weer, dus de fietstocht naar Leiden is zeker geen straf. Onderweg maak ik nog even een foto om me te verzekeren van een bewijs van deze memorabele gebeurtenis.
De kunstwerken van Rosalie, Rosanne, Lennard, Inge, Dyderick, Johanneke, Monica, Irma, Rens en Geralde worden getoond in de Puntuitzending van aanstaande woensdag. Dat beslisten de 2349 mensen die voor woensdag 17.00 uur stemden op de poll van Puntuit.
De buschauffeur heeft er zin in -"lekkur rijde man!"- en ook de leerlingen zijn blij dat ze weer naar school konden.
Een meerderheid van de middelbare scholen laat de regels los die normaal voor leerlingen gelden om over te gaan. Ruim een derde (38 procent) van de scholen geeft aan dat zittenblijven dit jaar helemaal wordt afgeschaft vanwege de problemen met lesgeven door het coronavirus.
Ouderen raken geïsoleerd, jongeren eenzaam door de coronacrisis. In seniorencomplex Markthof in Wormerveer helpen ze elkaar. Met een balkonworkout.
Catechisatielessen, kerkdiensten en jv-avonden zijn plotsklaps verdwenen. Of zitten in een nieuw, digitaal jasje. Willemieke Vink (18) en Marco de Jong (20) kijken terug. En vooruit.
Subthema 'Corona onder jongeren'
Dichte scholen, verplichte mondkapjes en geen verjaardagsfeestjes. En ook: vrezen voor je gezondheid. Het coronavirus heeft ook op reformatorische jongeren impact.