Als Veerle (20) en Lisa (22) met twee fysiotherapeuten de binnenplaats van het wooncomplex op lopen, staan op de balkons groepjes senioren te wachten. Ook in de binnentuin staan vijf ouderen op ruime afstand van elkaar al klaar voor de sportles. Een van hen heeft voor wat extra steun een rollator meegenomen. Een ander doet mee vanuit haar stoel. Enthousiast zijn ze allemaal.
De meiden die vandaag de les verzorgen doen mee aan het project 075 Heroes van Local Heroes. Die organisatie biedt jongeren in de Zaanstreek maatschappelijkediensttijdprojecten (mdt) aan. Nu veel projecten waarin jongeren worden gestimuleerd „een betere versie van zichzelf te worden” platliggen, heeft staatssecretaris Paul Blokhuis de ”corona-mdt” in het leven geroepen. Vorige week vrijdag meldde hij dat er extra subsidie komt voor vrijwilligersorganisaties die projecten organiseerden in het kader van de maatschappelijke diensttijd voor jongeren. Blokhuis: „Sociaal isolement dreigt voor allerlei mensen. Het is top om te zien dat er met enorme creativiteit en snelheid iets van de grond is gekomen waarmee jongeren die hun diensttijd doen extra geholpen zijn in deze coronatijd.”
Klappen
„Weet je nog waarom klappen zo goed was”, brult fysiotherapeute Ellen van gezondheidscentrum Gezond Plus door de megafoon die over haar schouder hangt. „Daar gaat je bloed lekker van stromen. Dus klap maar.” De oudjes klappen de handen in elkaar boven hun hoofd.
Rechts van Ellen voert Veerle Bergsma uit Zaandam de instructies van de fysiotherapeute moeiteloos uit. Zo kunnen ouderen de kunst bij haar afkijken. En het enthousiasme ook. Veerle is gestopt met haar opleiding elektrotechniek en begint in september aan haar nieuwe opleiding. Vanwege de coronacrisis heeft ze nu hele dagen vrij. „Juist in een tijd dat het extra belangrijk is dat we goed voor de ouderen zorgen. En ik zal niet zeggen dat ik eenzaam ben, maar je hebt toch minder sociale contacten nu. Dan is zoiets leuk om te doen.”
De jongeren sparen de senioren niet. Ze moeten boksen, een band oppompen, touwtje springen. Ritmische muziek moet voor de motivatie zorgen. „Mevrouw, als springen te lastig is, kunt u ook gewoon door uw knieën zakken”, schalt Ellen.
Tijd om te gaan ‘peddelen’. „Waar gaat u naartoe roeien?” vraagt de fysiotherapeute een mannelijke deelnemer. „Westzaan.” „En u?” vraagt ze aan de vrouw naast hem. „Nou, dan ga ik maar mee”, antwoordt z’n vrouw. „Waar ga jij naartoe, Lisa?” „Een tropisch eiland.” „Nou, dan sta je hier nog wel een paar dagen.”
Succeservaring
Fysiotherapeute Ellen hoopt dat Veerle en Lisa de kunst bij haar afkijken. Haar normale werkzaamheden zijn inmiddels weer opgestart, dus ze heeft minder tijd om onbetaald ouderen in beweging te zetten. Lisa Eikelenboom uit Zaandijk heeft nog wel tijd. „Normaal gesproken loop ik coschappen in het ziekenhuis. Ik leer voor arts. Maar vanwege de coronacrisis ligt dat stil. Eerst heb ik de verpleging ondersteund in het ziekenhuis. Daar is het inmiddels rustiger geworden. Dus ik heb meer tijd voor zoiets als dit.”
Bij de organisatie Local Heroes klopten na de start van de ”intelligente lockdown” inmiddels zo’n veertig jongeren aan, zegt projectleider Nynke Coenraads. „De aanmeldingen druppelen nog steeds binnen. Jongeren zeggen: Mijn studie is gestopt, mijn baantje in de horeca gaat niet door, dus nu wil ik iets doen voor andere mensen. Vaak hebben volwassenen het idee dat jongeren druk zijn en alleen aan zichzelf denken. Dat is dus echt niet zo. Voor jongeren is het een succeservaring om anderen te kunnen helpen.”
600.000 jongeren enthousiast over mdt
De maatschappelijke diensttijd (mdt) is deze week begonnen. Bij mdt leveren jongeren tussen de 14 en 27 jaar een vrijwillige bijdrage aan de samenleving door anderen op een zinvolle manier te helpen. De afgelopen anderhalf jaar deden zo’n 15.000 jongeren mee aan proefprojecten bij ruim 1000 organisaties. In een onderzoek zeiden 600.000 jongeren interesse te hebben in mdt.
De christelijke scholier Robbert praat mee over 40 miljoen euro mdt-subsidie. „Waarschijnlijk meer dan ik in heel mijn leven zal verdienen."
Leerlingen van de Gereformeerde Scholengemeenschap Guido in Arnhem doen mdt-projecten onder schooltijd.