Op een koude en grillige zaterdagochtend formuleerde ik een nieuw voornemen. Ik zou op tijd op mijn werk komen.
Caroline Groeneweg (14) uit 's-Gravendeel was afgelopen zondag jarig. De verjaardag die ze voor aanstaande woensdag gepland had, gaat door het coronavirus niet door.
De scholen zijn dicht. Toetsen, examens en lessen gaan voorlopig niet door. Vier jonge leraren vertellen hoe zij ervoor zorgen dat leerlingen geen achterstand oplopen.
Steken we onze kop in het zand of gaan we op de knieën? Dat vraagt dichter Thirza Westerbeke (16) uit Middelburg zich af nu Nederland in de ban is van het coronavirus.
"Mevrouw, bent u vandaag met de auto of de fiets?" Het is een vraag die mij elke lesdag wel een keer wordt gesteld. Ik probeer altijd netjes te verantwoorden waarom ik de keuze heb gemaakt voor de auto of de fiets. Vandaag was ik met de fiets naar school, maar er was niemand die ernaar vroeg.
Eindexamenkandidaten zijn onzeker, angstig en verward. Dat zegt Pieter Lossie, voorzitter van scholierenvereniging LAKS tegen Puntuit nu middelbare scholen zijn gesloten vanwege het coronavirus.
Abortus; het heerlijke recht dat Nederlandse vrouwen hebben om baas te zijn in eigen buik. Tenminste, dat vinden veel Nederlanders. Arie Rijneveld, voorzitter van de SGP-jongeren, zet veelgehoorde argumenten voor abortus op een rij. En legt uit wat je daar 'als christen' tegen in kan brengen.
'Dit komt keihard aan.' Zo reageert eindexamenkandidaat Annelijn de Waard (15) op het bericht op Rijksoverheid.nl dat scholen tot nader order geen examens mogen afnemen vanwege het coronavirus. Vragen spoken door haar hoofd. 'Hoe kan het dat ik door een virusje nu geen toetsen kan maken? Moet ik nu in de zomervakantie examens doen?'
Voor verpleegkundige in opleiding Anne Kole (18) biedt de coronacrisis kansen. Doordat ze niet naar school kan, heeft ze alle tijd om te oefenen in de praktijk. 'Grieperige collega's blijven thuis, waardoor oproepkrachten zoals ik extra hard nodig zijn.'