Zondag: Verzondigd?

Psalmen 51:4

(51:6) Tegen U, U alleen, heb ik gezondigd, en gedaan, dat kwaad is in Uw ogen; opdat Gij rechtvaardig zijt in Uw spreken, en rein zijt in Uw richten.

Uitleg

Deze Psalm is een boetepsalm. Het is bekend dat de kerkvader Augustinus zich op zijn sterfbed liet omringen door boetepsalmen. Wie zich zondaar weet voor de HEERE herkent ook de taal van onder andere deze boetepsalm. De omstandigheden van deze Psalm zijn bekend. Daarover zwijgt David niet. Integendeel!

Maar David zegt meer dan dat. Zeker hij heeft gezondigd door zijn zonde met Bathséba en Uria, maar zo vervolgt hij: ‘ik ben in ongerechtigheid (zonden) geboren.’ Begrijp je dat? Zeg je hier amen op? Het is de taal van het doopformulier. Ze spreekt hierin de Schrift na en doet dat door met twee woorden te spreken. Enerzijds wie wij zijn voor de HEERE en anderzijds wie Hij in Christus is voor zondaren.

David een kind van de HEERE, en daarom intens verlegen hier om de Heilige Geest, om opnieuw te delen in de vreugde van het heil. Wie deze vreugde en blijdschap kent, weet zich iedere keer weer verlegen om Hem. Het leven zonder de HEERE is grauw en grijs, zonder werkelijke levenskleuren. Daarom het voortdurend gebed om de Heilige Geest. Hij alleen brengt ons bij Hem en laat ons stamelen: ‘was mij wel van mijn ongerechtigheid’.

Zingen: Psalm 51:1

Vraag: Lees het doopformulier nog maar eens door en ga op zoek naar deze woorden.

 

 

 

 

 


Terug naar Bijbel & leesplannen
Deze Bijbelstudie maakt deel uit van een groter Bijbelrooster.
Download het Leesplan als PDF

Alle Leesplan dagen

-Dinsdag: Dinsdag: Vergeten

David wordt op de hielen gezeten. Wie zijn vijand is, maakt de Psalm zelf niet duidelijk. Het kan Saul of zijn zoon Absalom zijn geweest. Het zit David hoog. Zonder verdere inleiding begint hij deze Psalm met een aantal vragen. In vers 2 komen we er twee tegen: blijft de HEERE hem vergeten; blijft de HEERE Zich voor hem verbergen?

-Woensdag: Woensdag: Verlaten

Mijn God, mijn God! waarom hebt Gij mij verlaten, verre zijnde van mijn verlossing, van de woorden mijns brullens?

Deze woorden kennen we uit de lijdenstijd. Ze zijn niet alleen door David uitgesproken, maar ook door de Zoon van David, Jezus Christus, aan het kruishout van Golgotha.

Net als in de Psalm van ...

-Donderdag: Donderdag: Vertrouwen

De vorige Psalmen kenden diepe tonen van nood, strijd, aanvechting. Psalm 27 begint met een belijdenis, een geloofsbelijdenis. Dit is de toonhoogte van het geloof. Hier bezingt David Wie de HEERE is. Nog beter gezegd: wie de HEERE voor hem persoonlijk is: hij mijn de HEERE als zijn licht, heil en levenskracht.

Als kinderen nog klein zijn kunnen ...

-Vrijdag: Vrijdag: Vergeven

Wat een heerlijke psalm! David zet hoog in. Hij heeft het over het allerhoogste geluk: welgelukzalig. Hoe kan dat? Wie goed luistert naar de Schrift weet wat er geschreven staat in Genesis 3. De aangrijpende val van Adam en Eva en de bittere gevolgen daarvan. De wonderschone en heerlijke schepping van de HEERE gevallen. De zonde was in de wereld ...

-Zaterdag: Zaterdag: Vervolgd

Stel je voor dat vandaag de sirenes afgaan, omdat er een dreigend gevaar is, dan slaan wij op de vlucht. We willen zo snel mogelijk uit de gevarenzone weg zijn. We zoeken een veilig heenkomen voor onszelf. In dit psalmvers wordt niet zozeer van een ‘vlucht’ gesproken, maar van een ‘toevlucht’. Dat is toch wel ...

-Zondag: Zondag: Verzondigd?

Deze Psalm is een boetepsalm. Het is bekend dat de kerkvader Augustinus zich op zijn sterfbed liet omringen door boetepsalmen. Wie zich zondaar weet voor de HEERE herkent ook de taal van onder andere deze boetepsalm. De omstandigheden van deze Psalm zijn bekend. Daarover zwijgt David niet. Integendeel!

Maar David zegt meer dan dat. Zeker hij heeft ...

-Maandag: Maandag: Verkondigen

Toen de Heere Jezus ten hemel voer, heeft hij even daarvoor de Heilige Geest, de Pinkstergeest, beloofd aan Zijn discipelen. Zij zouden Zijn kracht ontvangen en Zijn getuigen zijn. Die belofte heeft Hij vervuld. De Heilige Geest is uitgestort en er wordt getuigd. Dat lezen we van de apostelen in het boek Handelingen, maar ook de kerkgeschiedenis laat ons ...