WETENSCHAP

Stuurloos door de Brennerpas
Twee Mercedes-trucks rijden achter elkaar door de Brennerpas. De voorste met zwart-witte blokken achterop, en de achterste met puzzelstukjes op de zijkant. De chauffeur van de achterste wagen leunt vrolijk achterover, de handen achter zijn hoofd. Want de echte chauffeur zit in de voorste truck.
Rijrobot neemt het stuur over
Het voertuig van de toekomst is de rijrobot. Binnen ongeveer zeven jaar schatten fabrikanten een auto op de markt te kunnen brengen die niet alleen op de voorganger en de voetgangers let, maar ook op de snelheidslimiet en de stoplichten.
Het geweten van Pharming
Na een beetje geknutsel aan de genen van een koe dient het dier prima als fabriekje voor menselijke eiwitten. Maar waarom gaan mensen koeien klonen? Wat beweegt hen om te gaan sleutelen aan de schepping? Een wetenschapper vertelt.
Het maakbare kind
Maandenlang buitelden de commentaren en reacties over elkaar. Na de geruchtmakende publicatie over het gekloonde schaap Dolly, precies een jaar geleden, gaven politici en wetenschappers, ethici en journalisten hun goed- of afkeuring.
Dolly wint het van Pathfinder
De halve wereld hield haar adem in toen vorig jaar de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA een robotkarretje liet landen op Mars. Toch moest de expeditie van de Pathfinder in de schaduw staan van een andere belangrijke wetenschappelijke vondst. Het gekloond schaap Dolly troefde de Amerikanen af.
Rebecca lijkt op beide moeders
Boston, 1 juni 2010. Moeder Barbara stelt je voor aan haar 'buurvrouw' Cheryl, een 35-jarige vrouw die uitrust van een bevalling. De twee vrouwen zijn vol aandacht voor de kleine Rebecca. „Lijkt ze niet op allebei haar moeders?” vraagt Barbara. Je vraagt vol verwarring: „allebei haar moeders”?
De beroemde Britse wetenschapper Stephen Hawking heeft een nieuwe theorie over het heelal ontwikkeld. Dolly is misschien toch niet het wetenschappelijk wonder waarvoor ze sinds haar geboorte in juli 1996 doorgaat. Twee Britse wetenschappers zeggen bewijs te hebben dat leesblindheid een erfelijke aandoening is.
Met de installatie van zonnestroompanelen op enkele Nederlandse woningen start Greenpeace vandaag het zonne-energieproject “Solaris”. Chlorofyl- en caroteenmoleculen kunnen bij fotosynthese energie uit zonlicht halen en aan nabije moleculen doorgeven.


vorige afleveringen