Nieuwe universumtheorieDe beroemde Britse wetenschapper Stephen Hawking heeft een nieuwe theorie over het heelal ontwikkeld, zo meldt de Sunday Times. Volgens hem zou het heelal vóór de oerknal de omvang van een erwt hebben gehad. De aan een rolstoel gekluisterde wiskundige, auteur van het succesboek Korte Geschiedenis van de Tijd, meent dat het universum in deze omvang slechts een fractie van een seconde voor de big bang bestond en toen een tijdloze leegte vormde die een periode van expansie doormaakte. Deze snelle uitdijing ging direct aan de oerexplosie vooraf. De nieuwe theorie, die Open Inflation wordt genoemd, stelt tevens dat het universum altijd zal uitdijen, geeft een uitleg hoe materie werd gevormd en steunt Einsteins zwaartekrachtvergelijkingen. Hawking en de wiskundig-natuurkundige Neil Turok zullen de details van hun theorie volgende maand presenteren aan het Instituut voor technologie van Californië. Turok zei erop te rekenen dat de wetenschappelijke wereld de theorie zal aanvaarden.
Dolly toch geen 'wonderkloon'?De geestelijke vader van het gekloonde schaap Dolly, dr. Ian Wilmut, zegt dat de kans bestaat dat Dolly toch niet het wetenschappelijk wonder is waarvoor ze sinds haar geboorte in juli 1996 doorgaat. Wilmut, leider van het Roslin Institute in Edinburgh, bevestigde volgens de Britse krant The Sunday Telegraph dat er bij het experiment misschien een fout gemaakt is. Of dat zo is, zal blijken als binnenkort de resultaten bekendgemaakt worden van onderzoek van de cellen van Dolly. Wilmut en zijn collega's onthulden een jaar geleden dat ze een vrijwel identieke kopie van een schaap hadden gemaakt. Ze hadden dat gedaan door de celkern uit een cel van uierweefsel van een ooi in te brengen in een eicel van een ander ooi waaruit de celkern was verwijderd. Tot dan toe werkte klonen slechts met embryoweefsel. Maar nu zegt Wilmut dat het mogelijk is dat de cel die gebruikt is om Dolly te maken een foetale cel was en niet een cel uit het uierweefsel. Volgens hem kan er bij drachtige dieren foetaal weefsel in het vaatstelsel voorkomen. Wij en alle anderen hebben dat helemaal over het hoofd gezien. De directeur van het Roslin Institute, dr. Harry Griffin, zei tegen The Sunday Telegraph dat hij ervan overtuigd is dat Dolly niet het gevolg is van een foutje. Er gingen al enige tijd geruchten dat alle opwinding over Dolly misschien wel misplaatst was en is. Wetenschappers van andere instituten wezen erop dat het vreemd is dat 277 pogingen om een lege eicel te bevruchten met een celkern van het uierweefsel slechts tot de geboorte van één schaap hebben geleid en dat het Roslin Institute er niet in geslaagd is het experiment te herhalen.
Leesblindheid erfelijkTwee Britse wetenschappers zeggen bewijs te hebben dat leesblindheid een erfelijke aandoening is. Zij hebben bij bloedonderzoek binnen negentig families drie gezamenlijke genen gevonden die met dyslexie in verband worden gebracht. De ontdekking bewijst definitief dat leesblindheid erfelijk is, zeiden de hoogleraren Stein en Monaco van de universiteit van Oxford in de Britse krant Observer van gisteren. Het onderzoek werd uitgevoerd onder negentig families waarin zowel een ouder als een kind chronisch moeite heeft met lezen en spellen, hoewel er met de intelligentie niets mis is. Het deel chromosomen dat met leesblindheid in verband wordt gebracht, ligt dicht bij de genen die de immuniteit beheersen. Dit kan volgens de onderzoekers betekenen dat dyslexie-lijders mogelijk ontvankelijk zijn voor aanvallen door antilichamen. Professor Stein zei te hopen dat vroege constatering van de problemen tot een oplossing kan bijdragen. In westerse landen heeft 5 tot 10 procent van de kinderen problemen met lezen en schrijven die in verband met dyslexie worden gebracht.
Zonne-energiecampagneMet de installatie van zonnestroompanelen op de 'meest' noordelijke, zuidelijke, oostelijke en westelijke woning van Nederland start Greenpeace vandaag het zonne-energieproject Solaris. Na de bewoners van de woningen bij Schiermonnikoog, Epen, Bourtange en Sluis moeten alle tussenliggende huishoudens als het aan de organisatie ligt volgen. Het doel van de actie is een definitieve marktdoorbraak van zonnepanelen tot stand te brengen. De milieuorganisatie streeft ernaar dit jaar nog 20.000 aanmeldingen voor zonnepanelen te krijgen. Volgens de activisten zouden 100.000 huishoudens een zonne-energiesysteem willen aanschaffen waneer het beschikbaar komt voor een prijs van 1000 gulden per paneel.
BladgroenChlorofyl- en caroteenmoleculen kunnen bij fotosynthese energie uit zonlicht halen en aan nabije moleculen doorgeven. Caroteen beschermt planten bovendien tegen de vergiftigende werking van chlorofyl, dat tijdens de fotosynthese in een gevaarlijke toestand vervalt. Biofysici van de Vrije Universiteit in Amsterdam hebben dat ontdekt. |