Kerkelijk Leven 7 augustus 2000

Packer geeft Amsterdam 2000 perspectief

„Plaatselijke kerk
moet meedoen in
wereldwijde taak”

Van onze kerkredactie
AMSTERDAM – En als al die evangelisten weer naar huis gaan, wat is dan de volgende stap? Ik geloof, zei dr. J. I. Packer zaterdag tijdens een persconferentie van Amsterdam 2000, dat ze naar hun eigen kerk gaan om samen met die kerk zich in te zetten voor de wereldwijde taak.

De plaatselijke kerk moet meedoen in de wereldwijde opdracht om het Evangelie te verkondigen, benadrukte Packer. „Freelance evangelisatie is niet Gods weg. Evangelisten werken namens de kerken en hebben als doel gemeenten te stichten.”

Packer, een van de hoofdsprekers tijdens Amsterdam 2000, noemde het evangelistencongres in de RAI een „mijlpaal.” „De conferentie had tot doel evangelisten zich bewust te doen zijn van hun opdracht en hen te trainen voor hun werk.” Die doelen zijn bereikt, schatte de Canadese hoogleraar in.

Oogsttijd
In zijn lezing ”De evangelist heeft een strategie voor de oogst” zei Luis Paláu dat het in de wereld nu oogsttijd is. Paláu is zelf in Argentinië geboren, waar, net als in heel Latijns-Amerika, vooral pinksterkerken zeer snel groeien.

„U bent priesters van de hemelse Vader”, riep Paláu de menigte in de RAI toe, die de toespraak met applaus begroette. „Wij zijn het goed-nieuws-team”, vervolgde hij. „In een boodschap van 45 minuten kun je niet de volledige raad Gods uitleggen. Vertel daarom het goede nieuws. Dank de Heilige Geest dat wij dit mooie werk mogen doen. Volhard daarin.”

Paláu vertelde hoe een Amerikaanse evangelist hem had leren bidden voor zijn stad, zijn provincie, voor heel Argentinië. „Ten slotte kwam hij met een wereldbol aanzetten, omarmde die en zei: O God, ik houd van deze hele wereld.”

Hij vertelde ook dat zijn moeder „ontplofte” toen Paláu haar zei te wachten op een roeping om te gaan evangeliseren. „Ze zei: Die roeping kwam al 2000 jaar geleden. God wacht op jouw antwoord.” En dus, riep Paláu op, wacht niet op een roeping. „Ga aan het werk.” De evangelist leidde zelf gedurende dertig jaar massa-evangelisatiecampagnes, waarmee hij in 68 landen 13 miljoen mensen bereikte.

Deuren dicht
Dr. Paul Negrut, president van de Unie van Baptisten in Roemenië, benadrukte zaterdag in zijn voordracht het belang van samenwerking tussen evangelisten en de plaatselijke kerken. Tijdens de persconferentie zei Paláu te verwachten dat de Roemenen nog zullen komen evangeliseren in West-Europa. Tegelijkertijd wees hij erop dat er geen garanties zijn dat open deuren ook open blijven. „Met alle bla bla over vrijheid gaan de deuren in West-Europa misschien wel dicht voor het Evangelie. Het is heel wel mogelijk –God verhoedde het, maar we moeten op onze hoede zijn– dat een van de evangelisten hier, voor het Evangelie zal sterven.”

Tussen de lezingen door gaf Joni Eareckson Tada een getuigenis. Daarin wees ze erop dat mensen veel harder God nodig hebben dan genezing van lichamelijke kwalen. „Ook voor mijn genezing is gebeden, maar ik zit nog steeds in mijn rolstoel. Ik dank Jezus echter dat ik Hem nog altijd zeer hard nodig heb.”

Vuur
De slotceremonie van Amsterdam 2000 had de Billy Graham Evangelistic Association (BGEA) op een zondag gepland, evenals de eerste volle dag van de conferentie. Richard Bewes van de Anglicaanse All Souls-kerk in Londen leidde een dienst waarin hij de evangelisten opriep hun harten te onderzoeken en hun zonden te belijden. Vervolgens werd het heilig avondmaal gevierd. Honderden mensen deelden wafels en druivensap uit.

Via een video-opname riep Billy Graham de deelnemers aan Amsterdam 2000 op om een vuur te ontsteken „dat door Gods genade nooit gedoofd wordt.” „Draag een lichtend vuur uit dat het gif van racisme, armoede en ongerechtigheid terugdringt. Houd de fakkel hoog die mannen en vrouwen naar morgen en naar de eeuwigheid voert. Wakker de vlam aan van het vernieuwde geloof in de Schriften als Woord van God. Wakker de vlam aan van de eredienst en evangelisatie als speerpunten van de kerk. Laten we met een brandend hart het Evangelie verkondigen in de kracht van de Geest, in alle hoeken der aarde.”

Zie ook:
Amsterdam 2000 biedt blauwdruk voor evangelisten

De spiegel van Amsterdam 2000

Zie ook:
„Evangelisten lopen de route van het kruis” - 5 augustus 2000

„Doop met de Geest mag ons niet verdelen” - 4 augustus 2000

"Evangelist, wat is dat eigenlijk?" - 3 augustus 2000

"Gevoel is een wankele geloofsgrond" - 2 augustus 2000

"Evangelisten leven in een kantelende tijd" - 1 augustus 2000

"Kerk vergeet roeping voor evangelisatie" - 31 juli 2000

Franklin Graham vindt nieuwe weg in digitale tijdperk - 28 juli 2000

„Het grote zit hier in het kleine” - 27 juli 2000